Probleme digestive după mesele de Paști? Iată ce recomandă specialiștii

305
Probleme digestive după mesele de Paști? Iată ce recomandă specialiștii - problemedigestive-1398189430.jpg

Articole de la același autor

După ospățul de Paști, problemele de sănătate nu întârzie să apară, astfel că numărul celor care ajung la spital sau la medicul de familie crește de la o zi la alta. Cei care "rabdă" acasă au totuși nevoie de o "reabilitare" a dietei și, implicit, a organismului. Iată ce sfaturi au specialiștii pentru cei care au exagerat cu mâncarea sau alcoolul de sărbători. 


Mâncărurile de Paști sunt adevărate "bombe calorice", spun medicii, iar cei care au abuzat de toate acestea încep să aibă probleme de sănătate.  Astfel, nu sunt puțini cei care se plâng de dureri abdominale, vărsături, diaree sau constipație. Revenirea la o alimentație sănătoasă, echilibrată este singura soluție pentru a reduce din efectele exceselor culinare. 


"Deși în fiecare an reco-mandăm ca mesele de sărbători să fie echilibrate, se pare că proastele obiceiuri nu dispar, în ciuda efectelor periculoase pe care le au asupra sănătății. Oamenii nu înțeleg că, după o perioadă de post, adică de hrană slabă, fără proteine, săracă în grăsimi, «avalanșa» de alimente sățioase, grase, chiar pline de toxine, consumate de sărbători, aduce foarte multe probleme de sănătate: indigestii, colici abdominale, balonări, arsuri gastrice, mahmureală, pancreatite sau, mult mai grav, decompensări ale unor afecțiuni cronice cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare sau digestive, care duc pacienții la spital", explică dr. Gherghina Rizea, medic primar medicină de familie. 


Cum ne îmbunătățim digestia
După trei zile cu mese încărcate, trebuie să dăm startul dietei și curei de detoxifiere care nu doar că ajută organismul să se reechilibreze, ci reduc din kilogramele acumulate de sărbători. 


"Există cinci simptome princi-pale care indică o problemă gastro-intestinală. Aceste manifestări sunt, în general, aso-ciate cu probleme die-tetice sau alergii ali-mentare specifice. 


Este foarte important ca oricine suferă de probleme grave ale sistemului gastrointestinal să colaboreze, în această perioadă, cu un medic, pentru a preveni agravarea aces-tor boli și a le depista pe cele deja prezente. 


Cei care prezintă doar simptome minore, cauzate de ex-cesele alimentare, pot recurge la ceaiurile de mentă, mu-șețel, gălbenele pentru indigestie, și supe de legume sau carne slabă, combinată cu legume pentru a reduce efectele balonă-rilor și ale constipației", completează medicul. 


Pe toată perioada de de-toxifiere trebuie evitate prăjelile, deserturile grele, cu mult zahăr, grăsimile hidrogenate (marga-rină, unt, carne grasă, fast-food, lapte nedegresat, brânză, cartofi prăjiți, produse de patiserie, uleiuri rafinate pentru gătit), pâine albă și cereale rafinate, indiferent dacă e vorba de orez, paste sau cerealele de mic dejun. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4345 secunde