Sezonul enterocolitelor. Cum ne protejăm organismul de boală

526
Sezonul enterocolitelor. Cum ne protejăm organismul de boală - sezonulenetrocolitelor-1432311096.jpg

Articole de la același autor

Nici nu a venit bine vara, că deja ne pasc problemele. Medicii atrag atenția asupra igienei mâinilor și a alimentelor pe care le prepa-răm în casă. Din cauza căldurii, alimentele se alterează mult mai ușor și riscăm să ne îmbolnăvim de enterocolite. Mai mult, specialiștii avertizează asupra produselor din carne, cumpărate din locuri neautorizate sau care nu sunt corect preparate.

De la înghețată, produse de patiserie și până la preparate din carne, toate aceste alimente pot deveni o sursă sigură de boli digestive în cazul în care nu sunt depozitate corespunzător sau nu sunt preparate termic în cele mai bune condiții.

Așadar, simptome precum dureri puternice de cap, vărsături, febră sau diaree, după consumul acestor alimente, pot fi semnalul de alarmă care să conducă populația către medic.

"Sezonul cald vine nu doar cu vreme frumoasă, ci și cu o serie de «pericole» legate de lipsa igienei sau a alimentației perisabile. Așa se întâmplă și în cazul copiilor care încă de la începutul sezonului cald, ajung pe patul de spital cu indigestie sau enterocolită. Manifestările obișnuite ale enterocolitei sunt emisia de scaune numeroase, moi, însoțite de greață, vărsături, dureri abdominale, febră, frisoane, alterarea stării generale. Printre cele mai cunoscute bacterii și virusuri care produc enterocolita și indigestiile sunt salmonela, e.coli și giardia.

Pătrunderea în organism a agenților infecțioși se face pe cale orală, prin intermediul apei, alimentelor sau mâinilor murdare, contaminate.

Prevenirea enterocolitei este posibilă prin respectarea regulilor de igienă individuală: spălatul mâinilor cu apă și săpun înaintea oricărei mese, spălarea eficientă a alimen-telor și prepararea termică corectă, spălarea și dezinfectarea tacâmurilor și a veselei", a explicat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Măsuri medicale și prevenție

Primul și cel mai important pas în tratarea enterocolitelor este rehidratarea organismului. Aceasta se realizează prin consumul de lichide - ceaiuri neîndulcite, apă plată, zeamă de orez, supă de morcovi. Utilă este adăugarea sărurilor de rehidratare care se găsesc în farmacii, în pliculețe cu dozaj corespunzător. Pentru calmarea durerilor abdominale se pot utiliza antispastice, spune medicul.

Pe de altă parte, în cazul în care afecțiunea este cauzată de bacterii, organismul nu va răspunde decât la tratament antibiotic, însă acesta nu se recomandă decât după examenul clinic.

Utilizarea nerațională a antibioticelor duce la perturbarea florei intestinale sau determină rezistența bacteriilor la antibiotice.

Importanța regimului alimentar

În cazul oricărei afecțiuni digestive, regimul alimentar este foarte important în tratarea enterocolitelor, iar un regim corect urmat duce la vindecarea bolii în câteva zile. "Regimul trebuie să conțină supe de legume, carne slabă fiartă și brânză slabă. Vor fi excluse alimentele grase, prăjelile, sucurile acidulate, roșiile sau mezelurile. Regimul trebuie menținut cel puțin 2-3 zile după dispariția completă a simptomatologiei", a completat medicul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 02 Martie 2015
Stire din Sănătate : Cum se manifestă astenia
Marţi, 09 Septembrie 2014
Stire din Sănătate : Cum se tratează  corect acneea
Pagina a fost generata in 0.2941 secunde