Transpirația în exces favorizează apariția bolilor de piele

1315
Transpirația în exces favorizează apariția bolilor de piele - 8f8161d3a6bdf6a3ba5b28fd35725356.jpg
Rostul dușurilor dese din timpul verii nu este doar pentru a vă răcori, ci și pentru a ține bolile departe. Medicii dermatologi subliniază că transpirația în exces, cauzată de caniculă, oferă condițiile propice pentru apariția unor boli de piele, precum eczeme sau furuncule.

Infecțiile cutanate sunt afecțiuni care apar în special în timpul verii, spun specialiștii. "Din cauza căldurii și a transpirației, agenții patogeni găsesc mai ușor condiții prielnice pentru a se multiplica la nivelul pielii. Dealtfel, umiditatea pielii reprezintă un factor favorizant pentru contractarea unei boli de piele, dar este, totodată, și un factor agravant. Cunoscând acest fapt, medicii acordă o mare atenție infecțiilor cutanate, încă din faza incipientă, pentru că în decurs de câteva ore de la debut, bolile se pot agrava, în condiții de căldură excesivă", ne-a spus dr. Gheorghe Nicola, specialist în boli dermato-venerice.

Deodorante le agravează infecțiile cutanate
Frecvente sunt, potrivit medicului, bolile de piele cauzate de infecții bacteriene și micotice, existând o multitudine de forme clinice. "Poate fi vorba de piodermite stafilococice, cauzate de un stafilococ, printre care se numără și furunculul. În unele cazuri, evoluția infecției este deosebit de severă, în parte și din cauza localizării, cum este furunculul aflat la nivelul feței, nasului, zonei genitale și perigenitale", a afirmat dr. Gheorghe Nicola.
Printre afecțiunile stafilococice favorizate de transpirația excesivă se numără și hidrosademita, infecția glandelor sudoripare și foliculilor sebacei. Afecțiunea, localizată la nivelul axilei, se prezintă sub forma unor noduli roșii și dureroși, care se extind și supurează. Specialistul a precizat că hidrosademita trebuie tratată din vreme, căci evoluează rapid de la un singur abces la leziuni profunde, dureroase, care lasă cicatrice. De asemenea, afecțiunea reapare după vindecare, motiv pentru care menținerea igienei personale este obligatorie.

Hainele și încălțămintea trebuie să permită evaporarea transpirației
Dr. Gheorghe Nicola a atras atenția că nu este indicat să încercați să "acoperiți" mirosul de transpirație cu deodorant, ci să faceți dușuri dese. "Infecțiile cutanate sunt agravate de folosirea în exces a deodorantelor", a subliniat specialistul.
Transpirația favorizează și apariția micozelor (nume generic dat bolilor cutanate provocate de ciuperci microscopice). Dr. Nicola spune că în timpul verii se constată o creștere a incidenței afecțiunilor micotice, în parte și din cauza aspectului inestetic. Una dintre infecțiile cutanate care pot avea urmări grave este micoza picioarelor. "Micozele produc disfuncții, exemplul elocvent fiind micoza picioarelor, care poate duce la imposibilitatea bolnavului de a se mai deplasa. Apare în momentul în care purtați încălțăminte închisă, care nu permite evaporarea transpirației. Vin pacienți care îmi spun că pantofii sport pe care i-au cumpărat sunt din piele, de firmă și că nu este posibil să fie din cauza încălțămintei. Degeaba sunt pantofii de firmă, dacă nu sunt lejeri și nu permit evaporarea transpirației", a precizat specialistul în boli dermato-venerice.
Micozele se manifestă prin înro-șirea pielii și apariția de bășicuțe în-soțite de mâncărime. În scurt timp, pielea începe să se decojească, iar resturile de piele ajung pe covoare, pe prosoapele de toaletă, fiind conta-minați astfel și alți membri ai familiei.
În consecință, medicul vă sfătuiește să respectați o igienă personală riguroasă în timpul verii, să faceți duș cel puțin o dată pe zi și să vă spălați frecvent pe mâini. Nu folosiți decât bunurile personale și, în cazul apariției unei boli de piele, prezentați-vă la medicul specialist.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.1398 secunde