13, zi cu ghinion? Păzea, vin buldozerele peste Bazarul "Gorbaciov"!

2199
2

Articole de la același autor

Au mai rămas doar câteva zile până când se va închide fila de istorie a Bazarului „Gorbaciov”, de pe strada I. L. Caragiale. Întregul spaţiu va fi demolat începând de luni, 13 ianuarie, ora 8:00, decizia fiind luată ca urmare a stării avansate de degradare a clădirii, care, conform autorităţilor locale, nu mai respectă normele de siguranță și funcționare pentru o astfel de structură comercială. Deşi ştiu toţi că trebuie să-şi ia marfa, comercianții se gândesc cu groază la această zi nefericită de luni, mulţi dintre ei neavând unde să îşi ducă produsele pe care le vând.

Nu mai există amânări, nu mai există scăpare pentru bieţii comercianţi care, mulţi dintre ei, rămân fără un loc de muncă în mijlocul iernii. De data aceasta, buldozerele vor intra cu toată forţa, luni, 13 ianuarie, în structura metalică a Bazarului „La Ruși” sau „Gorbaciov”, cum i se mai spune. Întegul spaţiu va fi demolat, Administrația Fondului Imobiliar (AFI) Constanța dispunând măsura de demolare a imobilului, pe motiv că acesta se încadrează în prima clasă de risc seismic, deci constituie un pericol pentru cei care merg în acest spaţiu. Comercianții, însă, sunt de cu totul altă părere, susţinând că ei îşi desfăşoară activitatea acolo de ani de zile şi nu ar fi mai stat dacă locul de muncă ar fi fost periculos pentru ei.



„Ştim foarte bine că vor să demoleze bazarul şi suntem tare mâhniţi. Tot am sperat până în ultima clipă că acest lucru nu se va întâmpla, dar se pare că ne-am înşelat. Nu îi pasă nimănui de noi”, ne-a declarat un agent economic care, din dorinţa de a scăpa de marfă, a redus preţurile considerabil.

„Noi, de exemplu, vom pleca la Doraly Mall, unde am închiriat un spaţiu, alţi colegi şi-au găsit alte locuri în Tomis 3 sau alte cartiere ale oraşului, pentru a nu rămâne, acum, în plină iarnă, fără un loc de muncă. Avem familii, copii de crescut. Trebuie să muncim. Din nefericire, deşi ni s-a spus că ni se va găsi un loc în care să mergem cu toţii, situaţia este cu totul alta. Unii au încercat să se descurce pe cont propriu şi au identificat singuri noi locuri unde să îşi poată comercializa marfa, alţii nu îşi permit chirii scumpe, de câte 3.000 - 4.000 de lei pe lună, şi, efectiv, nu ştiu încotro să o ia”, ne-a mărturisit un alt comerciant.



„Eu ştiu că în toate oraşele mari există bazare de acest gen. Numai Constanţa nu va mai avea aşa ceva. Sunt oameni, clienţi fideli de-ai noştri care vin aici de 20 - 30 de ani să îşi ia cele trebuincioase pentru casă, pentru că produsele sunt mai ieftine decât în magazinele de profil și prețurile mai pot fi negociate, uneori. La magazin, în schimb, cât ţi se cere, atât dai. Nu te poţi tocmi. Noi, însă, mai lăsăm din preţ, ca să ne fie bine tuturor”, a adăugat un altul.

Din disperare, mai în glumă, mai în serios, unii agenţi economici ne-au mărturisit că ar fi chiar în stare să meargă luni dimineaţa în faţa Primăriei Constanţa, pentru că ei nu au unde să-şi ducă marfa. Alţii, în schimb, sunt atât de necăjiţi, încât abia dacă mai vorbesc.



„Noi am tot aşteptat, am sperat că ni se va da un loc undeva, să mergem cu toţii, pentru că este bazar. Dacă ne ducem, fiecare, separat, la chirii de o mie de euro, ce mai facem? Ce facem noi, acum, în mijlocul iernii?”, a spus Mihaela Dobrin.

„Dacă tot ne-au lăsat până acum, puteau să ne mai lase câteva luni. O să stăm aici și luni. Noi nu strângem marfa. Trebuie găsită o soluție. Așa ni s-a promis. Eu, de exemplu, sunt aici de 30 de ani. Am stat zilnic aici, pe ger, pe ploaie. Sub același acoperiș sunt în jur de 50 de firme. Luni dimineaţă ne găsiţi tot aici. Noi nu avem bani de chirii scumpe”, ne-a declarat Mihaela Păduraru.



Contactat telefonic, Marius Panţu, tehnician în cadrul AFI, ne-a declarat următoarele: „Mâine le vom reaminti comercianţilor că luni începe demolarea bazarului. Ei, oricum, stau acolo gratis de circa un an şi jumătate. Nu le-am mai perceput nicio chirie”.



Reamintim că decizia de demolare a fost emisă de luni bune, dar, chiar şi aşa, comercianții au tot sperat la o amânare. Mulţi nu s-au resemnat şi nu vor să se gândească la faptul că rămân fără obiectul muncii. Pe de altă parte, nici clienţilor nu le prea convine, întrucât erau obişnuiţi să îşi facă piaţa periodic din acest bazar. Din păcate, peste doar câteva zile, acesta nu va mai rămâne decât o amintire…



Comentează știrea

Vali
Vineri, 10 ianuarie

Pe amărâții ăștia îi demolează curajosul primar fără nicio problemă,în schimb,grajdul ăla de biserică de la Mcul Roșu,stă în picioare și acum,deși bravul primar a avut toate pârghiile juridice în a dărâma respectiva cocioabă. Dar,deh,cine are curaj să se pună cu satana teodosie?

Un om
Vineri, 10 ianuarie

Mafia imobiliara darima magazinele romanilor ca la Soveja galerii,KM 5 si acum aici -cetateni moldoverni ,romani,turci,rromi ce muncesc legal, ptr a aduce strainii si a face blocuri scumpe.Nu le pasa ca ramin oamenii someri,dadeau bani de impozite si taxe.Iesiti in strada .Pina aici!Ati votat iar mafia!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3791 secunde