Sunt rezistente la cutremur clădirile din Constanța? Cine este responsabil de siguranța lor

1140

Articole de la același autor

Clădirile din municipiul Constanța prezintă un pericol din ce în ce mai mare în caz de cutremur. În momentul de față, 31 de imobile cu destinația de locuință sunt încadrate în clase de risc seismic. Dintre acestea, cinci clădiri și construcții sunt încadrate la clasa I de risc, 25 la clasa a II-a și două la clasa a III-a. Totodată, conform site-ului Primăriei Constanța, concluzia îngrijorătoare o reprezintă faptul că nici mai mult, nici mai puțin de 1.008 locuințe multietajate au fost construite înainte de anul 1978.

Stabilirea riscului seismic pentru o anumită construcție se face prin încadrarea acesteia în una dintre cele patru clase de risc. Din clasa I fac parte construcțiile cu risc ridicat de prăbușire la cutremurul de proiectare corespunzător stării-limită ultime. În clasa II se încadrează construcțiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă. Clasa III cuprinde construcțiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante. Nu în ultimul rând, clasa IV este corespunzătoare construcțiilor la care răspunsul seismic așteptat e similar celui obținut la construcțiile proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare.

România nu s-a mai confruntat cu un cutremur de magnitudine foarte mare din anul 1977, când seismul de 7,4 grade pe scara Richter a distrus viaţa a nenumărate familii.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Luminița Lare, declara în luna ianuarie, în perioada cutremurului devastator din Turcia, că proprietarii clădirilor, persoane fizice sau juridice, asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare clădiri trebuie să asigure urmărirea comportării în exploatare a clădirilor din proprietate sau administrare.

„În perioada următoare vor fi identificate, inventariate și monitorizate imobilele și construcțiile care prezintă risc seismic și pot genera pericol public, din patrimoniul municipalității. Totodată, facem mențiunea că proprietarii clădirilor, persoane fizice sau juridice, asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare clădiri au următoarele obligații: să asigure urmărirea comportării în exploatare a clădirilor din proprietate sau administrare, în condiţiile legii, în vederea identificării din timp a unor degradări care conduc la diminuarea aptitudinii la exploatare. De asemenea, ei trebuie să asigure expertizarea tehnică, de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, a clădirilor existente cu vulnerabilitate seismică identificată, ca urmare a evaluării vizuale rapide, în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie”, preciza reprezentantul Primăriei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5939 secunde