Angajații muzeelor și bibliotecilor, pregătiți de protest: "În teritoriu sunt salarii mai mici decât în București"

1266

Articole de la același autor

După șase ani în care li s-a promis îmbunătățirea condiției salariale, angajații muzeelor și bibliotecilor naționale sunt hotărâți să intre în grevă, fiind nemulțumiți de drepturile salariale, și cer Guvernului României și Ministerului Culturii să elimine „discriminarea creată” care afectează 8.000 de persoane.

Federația Națională a Sindicatelor (FNS) din Cultură și Mass-Media, afiliată Confederației Naționale Sindicale „Cartel ALFA” (CNS Cartel ALFA), a trimis o ultimă avertizare către Guvernul României și Ministerul Culturii, considerând că Ordonanța de Urgență numărul 128/2023 „conține prevederi ce se constituie într-o flagrantă și neconstituțională discriminare, precum și o gravă ofensă pentru întregul sector cultural din România, respectiv pentru personalul din muzeele și bibliotecile publice”, se precizează într-un comunicat de presă al CNS Cartel ALFA.

Se pare că personalul muzeelor și bibliotecilor naționale este nemulțumit deoarece s-ar face diferențe între angajații din București și cei din restul țării. „Ei doresc ca anumite funcții din cadrul bibliotecilor și muzeelor din România să aibă aceeași salarizare”, a explicat Ion Caraignat, președintele CNS Cartel ALFA Constanța, menționând și că „în teritoriu sunt salarii mai mici decât în București”.

Muzeele publice din România, ce au ca ordonator de credite Ministerul Culturii și autoritățile locale, dețin 33,8 milioane de bunuri culturale, iar peste 70% dintre acestea sunt colecții istorico-arheologice, etnografice și de artă. Aceste bunuri sunt gestionate de 7.525 de angajați la nivel național, dintre care mai puțin de 3.000 reprezintă personal de specialitate.

„Cu toate acestea, pe criterii aleatorii și discriminatorii, actualii decidenți au decis o mărire consistentă a salariilor doar pentru personalul din aparatul central și local al Ministerului Educației, al Ministerului Culturii, precum și pentru personalul Bibliotecii Naționale”, se menționează în același comunicat, adăugând că, în ceea ce privește ierarhizarea salarială, se produc decalaje nedrepte între mai multe categorii de personal.

„S-a ajuns la situația în care personalul din muzeele și bibliotecile din subordinea Ministerului Culturii și autorităților locale să aibă salariile cu 30% mai mici pentru funcții similare cu cele din Educație încălcându-se astfel prevederile art. 6 din Legea 153/2017 a salarizării unitare și prevederile Constituționale”, se mai specifică în sursa citată.

În cazul în care Guvernul României și Ministerul Culturii nu răspund la solicitările adresate de către FNS CULTURMEDIA și CSN Cartel ALFA, personalul din muzee și biblioteci, afiliat acestor organizații, ia în considerare declanșarea tuturor formelor legale de protest, culminând cu grevă generală. „Printre formele de protest menționăm și «greva de zel», care va fi organizată în toate șantierele de arheologie preventivă gestionate de muzeele publice, precum și oprirea întregii activități muzeale”, se precizează în același document.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4288 secunde