Bani mai mulţi pentru şomeri şi angajatori, de la 1 martie

282
Bani mai mulţi pentru şomeri şi angajatori, de la 1 martie - x-indemnizatii-1677677825.JPG
Începând cu luna aceasta, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) aplică o serie de măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă și de creșterea a gradului de ocupare a forței de muncă.

În acest sens, indemnizația de șomaj și celelalte drepturi stabilite prin Legea nr.76/2002, cu excepția celor prevăzute la art.72-75 și 80, care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) vor crește de la 1 martie 2023, ca urmare a majorării acestui indicator, cu 13,8%, de la 525,5 lei la 598 lei. De asemenea, indemnizația de șomaj acordată absolvenţilor instituţiilor de invăţământ și absolvenţilor şcolilor speciale pentru persoane cu handicap creşte de la 262 lei la 299 lei lunar. Referitor la prima de inserţie acordată absolvenţiilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, aceasta va crește de la 1.576 lei la 1.794 lei.

Subvenția acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate (o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea ISR, în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate) creşte, şi ea, de la 2.102 lei la 2.302 lei.

În ceea ce priveşte stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor, acesta a crescut de la 262 lei la 299 lei. Precizăm că această majorare se aplică de la 1 martie și pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite anterior acestei date.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4127 secunde