Bursa locurilor de muncă, din ce în ce mai neatractivă pentru absolvenţi

2855

Articole de la același autor

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi nu a reuşit să atragă nici în această toamnă prea mulţi cetăţeni dornici să lucreze. Deşi aceasta le este destinată tinerilor, în fiecare an, la eveniment veneau mai mult persoane de vârsta a doua. Organizat vineri, 27 octombrie, la sediul Universității Maritime Constanța, evenimentul a adus laolaltă doar 27 de angajatori, din cei 100 contactați de reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).

Pentru cei peste 2.000 de șomeri aflați în baza de data a AJOFM Constanța, ziua de 27 octombrie a fost una ca oricare alta, în care și-au văzut de treaba lor, fără a le păsa că și-ar putea schimba statutul actual cu cel de salariați. La fel s-a întâmplat şi cu sutele de absolvenţi de liceu sau facultate fără joburi, care nu au venit la bursă. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Adelina Vlad, din cele 565 oferte de muncă, 35 au fost rezervate persoanelor cu studii superioare. S-au căutat ingineri instalații, sudori, lucrători comerciali, mecanici auto, tubulatori navali, strungari, fochiști, muncitori necalificați, ospătari, contabili, bucătari, barmani, confecționeri, consilieri juridici, marinari etc. Pe scurt, acţiunea le-a oferit tuturor participanților posibilitatea prezentării şi mediatizării ofertei profesionale, la fel ca şi persoanelor invitate de către AJOFM cu ocazia evenimentului (șefii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Casa Județeană de Pensii, Cartel Alfa, ONG-uri).



Din păcate, bursa nu a prezentat interes decât pentru 279 persoane, din care 170 tineri absolvenți și 40 de cetățeni ucraineni, din care zece au fost selectați în vederea angajării. Restul au fost șomeri de diferite vârste, dintre români fiind selectați 68 șomeri (șase cu studii superioare). Aceștia au avut posibilitatea de a purta un dialog direct despre cerere și ofertă pe piața muncii cu angajatorii, care a avut ca rezultat selectarea în vederea încadrării în câmpul muncii. Ca de fiecare dată, la bursă au fost prezenţi şi deţinuţi de la Penitenciarul Poarta Albă, care, în scurt timp, vor fi eliberaţi şi vor avea nevoie de locuri de muncă. În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii ucraineni, aceştia au preferat firmele care angajau personal în bucătărie, bucătari, patiseri. La un astfel de stand am întâlnit-o şi pe Anastasiia Soloviova.



„Deocamdată, nu lucrez nicăieri, dar sunt în căutarea unui loc de muncă. În plus, de mai multă vreme urmez cursuri de limba română. Mi-ar plăcea, însă, să se organizeze şi cursuri de formare pentru cetăţenii ucraineni”, ne-a declarat femeia, care până anul trecut a lucrat ca manager într-un restaurant. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6458 secunde