Ce este tehnica Julienne și cum se face în mod corect?

349

Articole recomandate

Tehnica Julienne sau Alumette este o tehnică care a fost menționată pentru prima dată în cartea lui Francois Massiot, ”Le cuisiner Royal ei Bourgeois” în ediția sa din anul 1722. 

Acesta a fost un bucătar francez care a gătit pentru personalități ilustre din istorie precum Ducele Filip 9 de Orleans, fratele lui Ludovic al XIV-lea și fiul său. 

Acest tip de tăietură a devenit extrem de cunoscută și este utilizată în toate bucătăriile din lume, atât de bucătarii profesioniști cât și de cei pasionați.  

Multe rețete conțin ingrediente care trebuie tăiate prin această tehnică, astfel că aceasta a devenit folosită chiar și de gospodine sau de orice persoană își dorește să gătească. 


Ce este tehnica Julienne?




Tehnica Julienne se referă la tăierea în fâșii foarte subțiri a legumelor, indiferent că vorbim despre morcovi, ardei, cartofi, ceapă, țelină sau oricare altă legumă. Dar pentru că aceasta este o tăietură uniformă și fină, legumele care potrivite pentru aceasta tehnică sunt doar cele care au o textură foarte fermă. 

Aceste legume tăiate după această tehnică se pretează atât pentru salate, cât și pentru garnituri, sosuri sau decoruri. 

Tăietura trebuie să fie foarte subțire, asemnătoare unui băț de chibrit iar pentru asta ai nevoie de instrumente potrivite. 

De la această tăietură de bază vor pleca și tăieturile care se referă la cubulețe de legume, în special atunci când îți dorești să arate perfect. 


Care este cel mai potrivit cuțit pentru tehnica Julienne?




Pentru că în această tehnică ai nevoie de o tăietură foarte fină și precisă, trebuie să te folosești de un cuțit foarte ascuțit. În caz contrar, feliile tale nu vor fi egale și nici aspectuoase. 

Cel mai potrivit cuțit pentru tăietura franceză este cutitul santoku sau cuțitul bucătarului, care le găsești pe Maranc.ro. Calitatea cuțitului în această tehnică are un rol deosebit, deci nu ezita să alegi cel mai bun cutit pentru rezultate spectaculoase. 

 




Cum să aplici tehnica Julienne în mod corect?




Ideal ar fi să începi această tehnică cu ceva simplu și familiar, precum morcovul. Această legumă este perfectă pentru a practica tăietura Julienne, pentru că nu se descompune în fâșii precum ceapa, spre exemplu. 

Taie, pentru început capetele morcovului iar apoi împarte morcovul în 3-4 segmente pe lung, în funcție de dimensiunea acestuia. 

Apoi ia fiecare secțiune pe care ai tăiat-o și începe să tai perpendicular foarte subțire. Repetă aceasta metodă pentru fiecare segment. 


Cum se taie în tehnica Julienne legumele moi?




Deși legumele tari sunt cele mai potrivite pentru această tehnică, este posibil să îți dorești să o aplici și pe legume moi precum roșii, ceapă sau ardei gras. 

Înainte de toate asigură-te că ai un cuțit foarte ascuțit, iar apoi începe prin a tăia legumele în jumătăți iar apoi în bucăți mai mici. Și abia apoi, pentru fiecare bucată în parte, vei aplica tehnica Julienne. 


Ceapa tăiată Julienne




Ceapa este una dintre acele legume, care pare cel mai dificil de tăiat, cu atât mai mult cu cât ne referim la acele felii foarte subțiri. Totuși, ceapa tăiată julienne este foarte aspectoasă și oferă o savoare deosebită mâncării. Iată cum să procedezi pentru a te bucura de rezultate sigure. 

Începe prin a tăia capetele și apoi  taie ceapa în 2 jumătăți. 

Începe cu una dintre acestea, scoțând primul strat exterior iar apoi pune lama cuțitului la un unghi de 45 de grade fața de tocător sau placa de tăiat.

Taie ceapa în fâșii foarte subțiri în timp ce miști lama cuțitului radial, adică adaptând unghiul, pe măsură ce tai. 

După ce ai trecut de mijloc, întoarce ceapa cu cealaltă capăt și repetă procedura. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7417 secunde