Ce strategie au Apele Române Dobrogea - Litoral pentru problema inundațiilor din cele mai afectate zone

348
Ce strategie au Apele Române Dobrogea - Litoral pentru problema inundațiilor din cele mai afectate zone - fond-inundatii-1714320659.jpg

Articole de la același autor

Problema inundațiilor în zona Dobrogei este destul de veche, iar viiturile puternice afectează, de multe ori, zona. Potrivit autorităților competente, orașul Babadag din județul Tulcea este afectat de vremea capricioasă din cauza poziției sale și a climatului din zonă. Încă de anul trecut, pentru soluționarea problemei, se află în desfășurare un proiect la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), dedicat îmbunătățirii modului de gestionare a principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice.

Proiectul „Apărarea Împotriva Inundațiilor a Localității Babadag, Județul Tulcea” este implementat de către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral în orașul Babadag și are ca beneficiar Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Implementarea proiectului a început în octombrie 2023, prin semnarea, cu SC Asocierea DIMAR SRL- Hydro Proiect Invest SRL și Braco Engineering, a contractului de proiectare și execuție a lucrărilor aferente. Proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea gestionării principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, îndeosebi inundațiile. Scopul proiectului este de a proteja populația orașului împotriva inundațiilor. De asemenea, se urmărește diminuarea efectelor negative ale inundațiilor asupra obiectivelor social - economice expuse riscului. Potrivit reprezentanților ABADL, în cadrul proiectului, se aplică mai multe măsuri preventive în zonele cele mai critice ale bazinului hidrografic aferent pârâului Tabana și ale intravilanului orașului Babadag.

„Orașul Babadag este afectat de viituri repetitive, din cauza poziției sale, a caracteristicilor morfologice și a regimului climatic local. Din cauza vulnerabilității crescute a orașului la fenomenele de inundații, pentru diminuarea acestui risc pe viitor, sunt necesare măsuri combinate de protecție împotriva inundațiilor, printre care și lucrări de combatere a eroziunii solului aplicate pe toată suprafața bazinului hidrografic al pârului Tabana. Proiectul contribuie la dezvoltarea durabilă și la creșterea gradului de siguranță a populației prin prevenirea și gestionarea riscurilor ca urmare a schimbărilor climatice, pentru dezvoltarea activităților economice și sociale a locuitorilor din zonă, ceea ce conduce la îmbunătățirea standardelor de viață ale oamenilor care muncesc, trăiesc și beneficiază direct sau indirect de măsurile propuse prin proiect”, ne-a declarat directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Hristu Uzun.

Potrivit reprezentanților instituției, valoarea totală a proiectului este de 82.552.635,40 lei, din care 85% este finanțare nerambursabilă de 57.690.166,43 lei, iar cofinanțarea de la bugetul de stat este de 10.180.617,59 lei. Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 5 - Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3833 secunde