Apele Române Dobrogea - Litoral, în febra licitațiilor pentru plaje. Care este stadiul contractelor?

2374

Articole de la același autor

Sezonul estival bate la ușă, iar plajele litoralului românesc vor fi pline de constănțeni și de turiști. Autoritățile competente în domeniu sunt în febra licitațiilor pentru închirierea plajelor și în proces de soluționare a contractelor expirate anul trecut. De anul acesta, semnarea contractelor de închiriere depinde de noua prevedere implementată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Prin această prevedere, perioada de închiriere a plajelor este majorată de la doi la zece ani.

Cele mai multe dintre subsectoarele scoase la licitație anul acesta se află în Mamaia, fiind în număr de 38. În Constanța, sunt scoase la licitație 4 subsectoare, iar în Saturn și Mangalia, câte unul. Potrivit reprezentanților Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, licitațiile au avut loc luna trecută, după cum urmează: în Mamaia, în perioada 20-22 martie, suprafețele licitate fiind cuprinse între 3.983 metri pătrați și 32.954 metri pătrați; în Constanța, pe 22 martie, suprafețele fiind cuprinse între 7.786 metri pătrați și 15.434 metri pătrați; în Saturn, pe 22 martie, suprafața fiind de 458 metri pătrați; în Mangalia, pe 22 martie, suprafața fiind de 1.801 metri pătrați. Odată ce vor fi semnate contractele, acestea vor intra imediat în vigoare și vor fi valabile până pe 30 septembrie, atunci când se încheie sezonul estival.



În pregătirea plajelor pentru sezonul estival, Ministerul Mediului și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral au întâmpinat problema contractelor de închiriere expirate de anul trecut și lipsei de timp a operatorilor economici pentru a amenaja locul în care vor activa. 57 de contracte de închiriere a sectoarelor de plajă au expirat de anul trecut. 13 dintre acestea sunt în Eforie Nord și Eforie Sud. Operatorii de plaje au solicitat ministrului Mediului, Mircea Fechet, urgentarea organizării licitațiilor de anul acesta, pentru a avea timp să obțină toate avizele până la începerea sezonului estival. Tocmai din acest motiv, ministrul le-a promis că va căuta soluțiile legale pentru a mări perioada de închiriere la zece ani, astfel încât agenții economici să își poată amortiza investițiile.



De asemenea, reprezentanții ABADL ne asigură că, în cadrul proiectului de Reducere a eroziunii costiere, derulat de Administrația Națională a Apelor Române, lucrările începute pe 3 loturi vor fi încheiate până la iarnă. „Este vorba despre loturile Olimp, Jupiter-Neptun și Balta Mangalia-Venus-Aurora. Plajele se lărgesc în medie cu 100 de metri de plajă uscată, iar lungimea este de 3 km la Olimp, la Neptun – 2,5 km și la Balta Mangalia-Venus-Aurora – 3,5 km. Ultimele trei sectoare de plajă, Lotul 6 – Costinești, Lotul 10 – Mangalia și Lotul 11 – 2 Mai, sunt în fază de proiectare”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul ABADL, Hristu Uzun.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3817 secunde