Combinație periculoasă de medicamente, cu efecte foarte grave. Avertismentul Agenției Medicamentului din România

790
Combinație periculoasă de medicamente, cu efecte foarte grave. Avertismentul Agenției Medicamentului din România - pastile-1671035871.jpg

Articole de la același autor

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România avertizează asupra unei combinații extrem de periculoase de medicamente. 


Avertismentul se referă la utilizarea codeinei în combinație cu ibuprofen, anunță Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

Combinația codeină/ ibuprofen (Nurofen Plus, Brufen Plus și Ibuvalen Duo) poate da afectări clinic grave, inclusiv hipokaliemie severă și acidoză tubulară renală, asociate cu utilizarea prelungită a codeinei/ibuprofenului în doze mai mari decât cele recomandate, atrag atenția specialiștii. 


De comun acord cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România ( ANMDMR), deținătorii autorizațiilor de punere pe piață pentru medicamentele care conțin combinația codeină/ibuprofen doresc să informeze profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la aceste medicamente:

- Au fost raportate afectări clinice grave, inclusiv toxicități renale, gastrointestinale și metabolice în asociere cu cazuri de abuz și dependență de codeină utilizată în combinația cu ibuprofen, dintre care unele au fost letale.

- Acestea au inclus raportări de perforaţii gastro-intestinale, hemoragii gastrointestinale, anemie severă, insuficienţă renală, acidoză tubulară renală şi hipokaliemie severă, de obicei după utilizarea prelungită a codeinei utilizată în combinația cu ibuprofen în doze mai mari decât cele recomandate la pacienţii care au devenit dependenţi de componenta codeină.

- Acidoza tubulară renală trebuie luată în considerare la pacienții care utilizează medicamente care conțin codeină/ibuprofen și prezintă hipokaliemie și acidoză metabolică inexplicabile, simptomele incluzând scăderea nivelului de conștiență și slăbiciune generalizată.

- Pacienții trebuie informați cu privire la riscurile și semnele de abuz și dependență, potențialele rezultate clinice grave asociate cu utilizarea medicamentelor care conțin codeină/ibuprofen și sfătuiți să-și consulte medicul, dacă simt nevoia de a-l utiliza mai mult decât durata recomandată și/sau doze mai mari decât cele recomandate.Citește mai departe



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6289 secunde