Compensații pentru munca în sărbătorile legale

156
Compensații pentru munca  în sărbătorile legale - compensatii-1450632614.jpg

Articole de la același autor

Anumite categorii de salariați trebuie să se prezinte la muncă și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, însă în acest caz se acordă compensațiile impuse de lege.

Așadar, este vorba mai întâi de unitățile sanitare și cele de alimentație publică, ce vor funcționa în baza unor programe de lucru adecvate.

Apoi, excepție vor face, de asemenea, locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Pentru aceste categorii de salariați, angajatorii vor fi obligați să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Iar dacă acest lucru nu va fi posibil din motive justificate, atunci "salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru", potrivit Codului Muncii.

Angajatorii care nu vor respecta legislația muncii în ceea ce privește acordarea liberelor legale sau a compensațiilor pentru munca în aceste zile vor risca să primească amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5283 secunde