Criză de medicamente pentru malarie. "Suntem obligaţi să trimitem pacienţii la Bucureşti"

1594

Articole de la același autor

Deși în România malaria a fost eradicată din anii ’60, iată că, în ultimele trei luni, țara noastră s-a confruntat cu 11 astfel de cazuri. Din fericire, în județul Constanța, în 2024 nu s-a înregistrat niciun caz, dar am avut patru anul trecut. Atât pe plan local, cât și în alte județe ale țării, problema este, de fapt, alta: lipsa tratamentului pentru persoanele care au ghinionul de a primi acest diagnostic.

Ca urmare, dacă v-ați petrecut vacanța într-o destinație exotică și la întoarcerea în țară se instalează simptome de boală, mergeți de îndată la spital și specificați foarte clar că v-ați întors dintr-o vacanță în străinătate. Cum am menționat deja în rândurile de mai sus, problema nu este boala în sine, ci lipsa medicamentelor cu care aceasta este tratată, care ajung greu la spitale, multe dintre ele fiind nevoite să redirecționeze pacienții către capitală, și asta numai din cauza lipsei medicației, nu a faptului că nu s-ar pricepe să le gestioneze. Potrivit conducerii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța, personalul medical este capabil să trateze bolnavii cu malarie, desigur, dacă ar avea cu ce.

„Noi am avut în ultima perioadă câteva suspiciuni de malarie, dar le-am trimis la Bucureşti. Problema este că nu avem medicaţie, aceasta fiind eliberată greu. Se consideră că malaria este o boală eradicată în ţara noastră, ceea ce este foarte adevărat, dar avem mereu de-a face cu cazuri de import, pentru că lumea călătoreşte în zone cu risc malarigen şi mulţi nu fac profilaxia necesară. Când avem un caz de malarie, trebuie să îi facem o fişă, să anunţăm Ministerul Sănătăţii de caz, dar până ne vin medicamentele durează. De exemplu, dacă el este diagnosticat la ora 20.00, Unifarmul nu ne aduce tratamentul la ora 22.00, ci abia a doua zi. Ar trebui ca fiecare spital de boli infecţioase să aibă un stoc minim de doze pentru aceşti bolnavi. Toate acestea pentru că nu poţi şti niciodată când apare un caz, iar dacă bolnavul se prezintă la spital la miezul nopţii şi este o malarie cerebrală, tratamentul trebuie început cât mai repede posibil. În lipsa tratamentului, suntem obligaţi să trimitem pacientul la Bucureşti, pentru că acolo este spital de boli infecţioase şi tropicale şi au alt regim. Noi ştim foarte bine ce avem de făcut aici, dar avem nevoie de tratamente”, a declarat directorul unităţii sanitare, dr. Claudia Cambrea.

Managerul a precizat că Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa are posibilitatea de a oferi consultaţii de medicină de călătorie, doar că lumea trebuie să fie conştientă de faptul că trebuie să se adreseze acestui cabinet de medicină de călătorie cu cel puţin o lună înainte de călătorie şi, în funcţie de zona în care se va călători, cadrele medicale fac recomandări de profilaxie pentru malarie.

„În ceea ce priveşte profilaxia pentru malarie, aceasta trebuie începută cu cel puţin o săptămână înainte de a pleca în zona malarigenă şi continuată încă o săptămână, la întoarcere. Toate acestea sunt lucruri care le sunt explicate oamenilor, iar recomandările sunt diferite de la o ţară la alta”, a completat dr. Cambrea.

Pentru cei care nu știu, malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar, iar profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva respectivelor insecte. Semnele şi simptomele malariei pot include: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree etc.

Pentru a preveni îmbolnăvirea, specialiştii au lansat un apel către populație, subliniind importanţa informării medicale corespunzătoare în legătură cu călătoriile spre anumite destinaţii turistice. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2224 secunde