Spitalele constănţene, suprasolicitate. "Numărul bolnavilor de gripă este dublu față de 2023"

3839
1

Articole de la același autor

Atât gripa, cât şi celelalte afecţiuni respiratorii au făcut ravagii în rândul populaţiei, anul acesta. Cifrele sunt extrem de îngrijorătoare, din moment ce cazurile cresc vertiginos de la o săptămână la alta. De exemplu, calculat în funcție de perioada 2016-2023, excluzând sezoanele pandemice, indicele la nivel național a crescut cu 32,9%, cei mai mulți pacienți provenind din București (1.250), Cluj (920), Prahova (442), Constanţa (416), Bacău (315), Timiş (299), Iaşi (266) şi Dâmboviţa (264). Pe plan local, unele spitale sunt deja supraaglomerate, bolnavii găsind cu greu un loc într-unul din saloane.

Primele săptămâni din 2024 au adus o creștere alarmantă a numărului copiilor, dar și al adulților cu infecții cu virusul gripal sau alte afecţiuni respiratorii, în judeţul Constanţa. În secțiile unităţilor sanitare sunt internate, în prezent, numeroase persoane cu gripă de tip A, dar şi alte tipuri de gripă. Medicii sunt de părere că acest lucru se datorează şi faptului că lumea nu mai poartă măşti de protecţie. O altă cauză ar fi faptul că mulţi nu doar că nu s-au vaccinat antigripal, dar nici nu au luat în calcul introducerea în dietă a unor alimente care să le crească imunitatea.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), în Constanţa s-au înregistrat, în cea de-a treia săptămână a acestui an, 4.817 infecţii ale căilor respiratorii superioare, 968 de pneumonii şi 416 gripe. În realitate, însă, numărul lor este cu mult mai mare, trendul fiind ascendent în ceea ce privește cazurile de gripă și viroze respiratorii.

Din fericire, unele forme de boală sunt ușoare, iar pacienții pot fi tratați acasă, evident, sub monitorizarea medicului de familie. Din păcate, sunt și cazuri cu complicații, care necesită internare, majoritatea la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

La Palazu Mare s-a depăşit numărul de locuri

Potrivit directorului medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, dr. Ariadna Petronela Fildan, la acest moment, unitatea sanitară este la capacitate maximă. „Chiar depăşim numărul de paturi pe secţiile de adulţi. Noi nu avem decât patru cazuri de gripă confirmate, dar mai mult de jumătate din pacienţii internaţi sunt cu infecţii respiratorii, situaţie valabilă de trei săptămâni. În prezent, mai avem doar două paturi libere pe secţia de copii şi niciunul pe cele de adulţi, din totalul de 123 de paturi, conform ultimei autorizaţii sanitare de funcţionare”, a precizat managerul.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI), la fel ca şi la Judeţean, se prezintă cei mai mulţi bolnavi. Potrivit directorului SCBI, dr. Claudia Cambrea, la ei nu mai sunt locuri libere, toate fiind ocupate cu patologia specifică, dar în special cu cele de gripă şi afecţiuni respiratorii. „Mai avem şi cazuri de hepatită, varicelă, erupţii, rujeolă, dar puţine; în principal, afecţiunile de sezon ne-au ocupat aproape toate paturile. Cred că anul acesta ne confruntăm nu doar cu cazuri mult mai grave, dar mai ales mult mai agresive. Adresabilitatea către spital este dublă faţă de săptămâna corespunzătoare din anul anterior. Deci, numărul este dublu şi al celor care se prezintă, dar şi al celor care se internează. Gripele sunt, într-adevăr, foarte multe. Lumea nu s-a vaccinat şi cei care au şi alte afecţiuni suferă complicaţii. Am avut situaţii în care a trebuit să-i intubăm”, a declarat managerul, pentru „Cuget Liber”.

La Spitalul Municipal Mangalia, directorul, ec. Alina Dan, ne-a mărturisit că sunt mai mulţi pacienți gripați ca de obicei, dar nu sunt asaltaţi ca alte spitale. „Noi am înregistrat 55 de pacienţi în săptămâna 15 - 21 ianuarie şi 29 în săptămâna 22 - 28 ianuarie 2024”, a adăugat aceasta.

Mai puţine cazuri sunt întâlnite şi la spitalele din Medgidia şi Hârşova.

Cadrele medicale recomandă ca, în cazul apariției unor simptome de viroză sau gripă, să se ia legătura imediat cu medicul de familie, care poate recomanda un consult. Mare atenţie, însă! Trebuie să faceţi bine distincția între virozele respiratorii și virusul gripal. De exemplu, în cazul virozelor respiratorii, semne precum febra, tusea, starea de oboseală, rinoreea, uneori durerile în gât sunt de intensitate mai redusă. În cazul gripei, simptomele sunt mult mai accentuate și persistente şi, în plus, pot apărea dureri musculare, frisoane, inclusiv o stare de oboseală marcantă și chiar respirație șuierătoare.

Şi ca să încheiem într-o notă optimistă, gândiţi-vă că veţi scăpa de gripă în aproximativ o săptămână sau două şi chiar mai repede, dacă luaţi câteva măsuri pentru a grăbi vindecarea: un somn adecvat, un consum corespunzător de lichide (lapte, apă, ceaiuri calde sau supă). Bineînţeles, nu uitaţi că vaccinarea antigripală anuală poate ajuta la reducerea riscului de a contracta gripa și de a dezvolta complicații grave.



Comentează știrea

RonaldWoush
28 martie

FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Because once you create a FlipBook, market it, share it & Earn it, it can technically sell itself. Learn More https://www.youtube.com/watch?v=JfRrd79oCfk?11249

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6125 secunde