Cazurile de gripă au început să alarmeze românii, fiind raportate din ce în ce mai multe îmbolnăviri, odată cu schimbările bruște de vreme. Și în județul Constanța a început să crească numărul de cazuri. Ultimele rapoarte, însă, nu sunt deocamdată alarmante, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, Tudorel Ene. La cazurile de infecții respiratorii, însă, situația este mai gravă.Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Constanța, în ultima săptămână a anului trecut, au fost înregistrate, la nivel județean, 2.390 de cazuri de infecții respiratorii, 447 de pneumonii și 160 de cazuri de gripă. La camerele de gardă ajung tot mai multe persoane, iar cei mai afectați sunt copiii. Gripa este recunoscută cel mai ușor după primele simptome specifice, când începe să crească alarmant temperatura corpului, apar dureri de mușchi și de cap, intervenind starea de greață și tusea abundentă.
Constanța se află printre județele în care au fost raportate cele mai multe cazuri de gripă clinică în ultima săptămână din decembrie 2023, aflându-se la coada clasamentului. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în top se află municipiul București (971) și județele Prahova (359), Galați (315) și Timiș (262). Până la data de 31 decembrie 2023, în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) s-au înregistrat un total de 1.044.345 de persoane vaccinate antigripal. Dintre acestea, 1.021.055 fac parte din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat.
Purtătorul de cuvânt al DSP Constanța, Tudorel Ene, compară situația gripei din prezent cu aceea de acum un an, când a fost declarată epidemie. Pentru moment, numărul cazurilor nu a scăpat de sub control.
„Situația, deocamdată, nu este foarte alarmantă. Nu sunt chiar atât de multe cazuri, având în vedere că, acum un an, ministerul a declarat epidemie de gripă. Vom vedea cum evoluează situația”, ne-a declarat acesta.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Claudia Cambrea, a precizat că, de la începutul anului și până acum, s-au înregistrat 80 de cazuri de gripă, iar numărul, într-adevăr, a crescut în ultima perioadă.
Pentru prevenirea infectării, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța fac mai multe recomandări. Este vorba despre măsurile minime de protecție sanitară. În primul rând, spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun. Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate. Iar dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului. De asemenea, aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități. Evitați locurile aglomerate, iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc. Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie. Nu în ultimul rând, nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora, și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate. Însă cea mai eficientă și sigură metodă de protecție împotriva gripei este vaccinarea antigripală.