Nu vă alarmaţi, dar fiţi cu băgare de seamă! "Pacienţii cu Covid sunt, într-adevăr, în creştere"

2118
De câteva săptămâni, numărul cazurilor de Covid-19 a luat amploare, asta după ce luni întregi nu au mai fost înregistrate îmbolnăviri cu noul coronavirus. Nu există județ în care să nu fie declarați pozitivi pacienți. Mai mult decât atât, ultimele statistici ale Institutului Național de Sănătate Publică (INS) arată că 38,4% dintre cazuri sunt înregistrate în București, Bacău, Constanța, Prahova și Galați.



În perioada la care facem referire, sfârșitul lunii august, au fost înregistrate 3.326 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 şi au fost raportate patru decese la pacienţi cu Covid-19. Potrivit reprezentanților INS, 57% din cazurile confirmate au fost înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate. În acest sens, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a declarat că varianta Eris a noului coronavirus este prezentă şi în România, dar nu se poate vorbi despre un val cum a fost cel anterior, provocat de Omicron.

„În momentul în care un virus rămâne mult timp în circulaţie, aici vorbim despre SARS-CoV-2, el suferă în permanenţă mutaţii. Cele mai multe sunt mutaţii minore, fără semnificaţie, dar este clar că apar şi variante virale noi. Ceea ce se întâmplă în raport cu Eris, care are ca cod EG 5, nu înseamnă altceva decât altă variantă sau chiar subvariantă legată de Omicron, care se transmite extrem de uşor, care va ajunge să devină predominantă peste tot, lucru care s-a întâmplat şi cu cele anterioare. Se estimează că aproximativ 30% din cazurile noi de infecţie cu SARS-CoV-2 sunt cu această variantă, inclusiv în România. Sigur, trebuie să facem secvenţieri în aşa fel încât să vedem un trend ca să fie extrem de clar, să ne lămurim”, a explicat medicul.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSPJ) Constanța, în perioada 28 august - 3 septembrie s-au înregistrat, în judeţul nostru, 186 de cazuri. La rândul lor, reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Constanța spun că a crescut și numărul pacienților, atât adulți, cât și copii, care au nevoie de internare. Directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, dr. Claudia Cambrea, ne-a declarat că unitatea sanitară este plină de pacienți de la începutul verii.

Se menţin triajele epidemiologice în spitale

„Avem grad mare de ocupare a paturilor, iar pacienţii cu Covid sunt, într-adevăr, în creştere. Pe secţii nu avem, însă, doar bolnavi cu Covid, ci şi cu alte afecţiuni”, a declarat medicul, pentru „Cuget Liber”. De exemplu, în perioada 21-27 august, s-au prezentat la spital 17 persoane, între 28 august-3 septembrie, 25 de persoane, iar între 4 şi 6 septembrie, alte 19 persoane. La Spitalul Municipal Mangalia, managerul Alina Dan a precizat că în ultima săptămână din august au avut 16 cazuri, iar săptămâna aceasta doar un caz. „Doi pacienţi au fost cazuri moderate şi au urmat tratament cu Remdevisir, restul, cazuri uşoare”, a adăugat directorul.

La Spitalul Clinic Căi Ferate , salariaţii şi pacienţii trec, în continuare, printr-un triaj epidemiologic la intrarea în spital şi sunt testaţi.

„Noi am avut doi salariaţi veniţi din concediu cu Covid, cu simptome relativ uşoare, care au fost testaţi pozitiv şi izolaţi la domiciliu. Din păcate, neglijenţa face ca boala să se împrăştie rapid. Cred că doar cazurile grave ajung la spitale şi destul de târziu, cu diverse complicaţii. În plus, sunt mulţi care încă se tratează doar cu Paracetamol”, a completat directorul Spitalului CF, dr. Iuliana Botezatu.

Mai departe, la Spitalul Municipal Medgidia, momentan nu au decât patru cazuri de Covid, din care unul mai grav, iar la Spitalul Orăşenesc Hârşova, săptămâna trecută au fost doi pacienţi prezenţi în camera de gardă.

La Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța, directorul medical al instituţiei, dr. Ariadna Petronela Fildan, ne-a declarat că săptămâna trecută au avut patru pacienţi, iar săptămâna aceasta, alţi cinci pacienţi. „În general, cei care se internează au şi comorbidităţi: diabet, tensiune, boli pulmonare cronice. Am înţeles că este o adresabilitate mai mare şi că ies mai des testele pozitive, dar în spital cazurile ajung, cum spuneam, mai mult din cauza comorbidităţilor pe care oamenii le au, nu neapărat din cauza Covidului. Îi sfătuim pe pacienţii care se ştiu cu boli cronice, mai vulnerabili, să fie mai atenţi, pentru că ar putea avea o evoluţie mai nefavorabilă, în caz de îmbolnăvire”, ne-a declarat specialistul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3146 secunde