Modularul din curtea Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa devine funcţional abia la toamnă

7655
Modularul din curtea Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa devine funcţional abia la toamnă - fond-modularjpg-5-1685978020.jpg

Articole de la același autor

Constănţenii aşteaptă cu mare interes modularul care va funcţiona în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI). Pentru acesta, terenul a fost deja pregătit, urmând ca modularul să fie amplasat pe vechiul sediu al clădirii unde, cu ani în urmă, funcţiona secţia Medicală a Spitalului Municipal.

Acest modular a fost gândit ca un nucleu al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase şi va asigura servicii complete pacienţilor, inclusiv de imagistică, respectiv cu CT și RMN. În plus, aici vor funcţiona aproximativ 50 de paturi de spitalizare continuă (dintre care zece paturi de terapie intensivă). La acest moment, cum spuneam, terenul este pregătit, containerele cu materiale sanitare fiind mutate în cealaltă parte a curții spitalului, pentru a lăsa loc liber pentru acesta. Aşadar, probabil că luna aceasta vor începe lucrările, în spațiul care a fost eliberat.

„Într-o parte s-a nivelat terenul și s-au adus containerele pe care le aveam pe terenul pe care va fi amplasat modularul. Acolo se va da dispoziție de șantier și se va construi modularul. În cealaltă parte, avem containerele cu materiale sanitare etc, pentru că, momentan, din cauza incendiului din data de 1 octombrie 2021, spitalul nu mai dispune de un spațiu de depozitare. La noi, spaţiile sunt foarte mici şi am recurs la această modalitate de a cumpăra nişte containere. Unele sunt donate, altele primite. Ne este greu să ne descurcăm aşa, dar nu avem altă variantă. Aceasta este situaţia. Decât să nu avem unde să le depozităm sau să le depozităm în secţii, aşa cum a fost în perioada pandemiei, şi să fim aglomeraţi, este mai bine aşa”, a declarat directorul SCBI, dr. Claudia Cambrea, pentru „Cuget Liber”.

Referitor la timpul de execuţie pentru modular, acesta va fi de circa 4-6 luni, deci, va fi gata abia în toamnă.

Întrebată cum se descurcă, în prezent, cu un număr redus de paturi, dr. Claudia Cambrea a precizat că spitalul este aglomerat, tocmai pentru că numărul de paturi este mic, dar şi pentru că ei au o particularitate, şi anume nu pot amesteca bolile. „Dacă ai o hepatită într-un salon de 2-3 paturi, nu poţi să o amesteci, de exemplu, cu o scarlatină. Deci, practic, 1-2 paturi sunt blocate, care figurează libere, dar nu putem să le ocupăm. În prezent, unitatea sanitară funcţionează cu 130 de paturi”, a precizat managerul SCBI.

La momentul actual, capacitatea SCBI este următoarea: Boli infecţioase copii - 39 paturi, Boli infecţioase I adulţi - 23 paturi, Boli infecţioase II adulţi - 19 paturi; Secția Boli infecţioase imunodeprimaţi - 25 paturi; Compartiment cronici imunodeprimaţi - 24 paturi.

Pentru că a sosit vara, iar numărul turiştilor va creşte, medicii se aşteaptă un val de sindroame diareice, insolaţii, vărsături, pentru care va fi nevoie de tratamente de reechilibrare hidroelectrolitică, care constă în tratamente perfuzabile cu diferite soluţii.

Chiar şi aşa, personalul medical este convins că se va descurca. Între timp, toată lumea aşteaptă ca întreaga clădire să fie consolidată. În ceea ce priveşte aripa distrusă de flăcările nemiloase ale incendiului din 2021, reparațiile vor începe, probabil, în 2024 la ATI şi vor dura cel puţin doi ani.

În plus, este nevoie de consolidarea clădirii și de reabilitare energetică, pentru care există, deja, un proiect în derulare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5742 secunde