Bilanț alarmant al ISU "Dobrogea" pentru sezonul estival! "Din păcate, 18 persoane și-au pierdut viața"

1399
Bilanț alarmant al ISU

Articole de la același autor

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Dobrogea” Constanța a organizat, ieri, o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat că peste 250 de pompieri au fost la datorie, în fiecare zi, în stațiunile de pe litoral, pe perioada sezonului estival. Din păcate, în perioada de referință, marea a luat 18 vieți, pentru care echipele de intervenție nu au mai putut face nimic. Sunt doar câteva dintre concluziile prezentate de purtătorul de cuvânt din cadrul ISU Constanța, Ana-Maria Stoica, într-o declarație de presă.



Bilanțul activității instituției pentru perioada sezonului estival arată un program plin de evenimente de maximă urgență soluționate de echipele de intervenție. „Începând cu data de 30 iunie și până pe 4 septembrie, peste 250 de pompieri au fost la datorie, zilnic, în stațiunile de pe litoral, pentru ca cei care au ales să-și petreacă timpul liber pe litoral să aibă o vacanță fără evenimente care să le pună viața în pericol. Tehnica specifică de intervenție a susținut misiunile orientate spre siguranța cetățenilor. Astfel, în cele două luni de la operaționalizare, forțele și mijloace de intervenție care au deservit punctele de prim ajutor au intervenit la 2.056 de evenimente, comparativ cu 2.492 în anul 2022 și 3.081 în anul 2021.

În punctele de prim ajutor au fost asistate 587 de persoane - 94 fiind ale echipajelor SMURD care deserveau PPA, preluate direct din PPA - din care 497 adulți și 90 copii. În anul 2022, au fost asistate 745 de persoane, din care 580 adulți și 165 copii. Iar în anul 2021, au fost asistate un număr de 760 de persoane, din care 604 adulți și 156 copii. Ambulanțele SMURD sosite în sprijin au participat la 1.469 de intervenții, 94 cazuri preluate din PPA și 1.375 din raionul atribuit, situație comparativă cu anul 2022, când au fost înregistrate 1.794 de intervenții. Iar în anul 2021, au fost înregistrate 2.208 intervenții”, a precizat Ana-Maria Stoica.

431 de solicitări de stingere a incendiilor

De asemenea, cele cinci ambulanțe care au deservit punctele de prim ajutor au asistat un număr de 1.445 de persoane, din care 1.157 adulți și 288 copii. Prin comparație, anul trecut au fost asistate 1.829 de persoane, din care 1393 adulți și 436 copii. Iar în anul 2021, au fost asistate 2.167 de persoane, din care 1.667 adulți și 500 copii. Din totalul persoanelor asistate, 937 au fost transportate la spital, iar 508, din fericire, nu au necesitat transport.

„Echipajele care au deservit punctele temporare de stingere au fost solicitate să intervină la 431 de situații de urgență, comparativ cu anul 2022, când au intervenit la 360 de situații de urgență. Iar în anul 2021, au intervenit la 321.Situațiile de urgență pentru care au fost solicitate echipajele din punctele de lucru, după tipul de risc manifestat, se prezintă după cum urmează: 5 pentru prim ajutor calificat, 247 pentru stingerea incendiilor și incendiilor de vegetație uscată, 13 pentru descarcerare, 1 pentru hidro-meteo periculoase, 17 pentru căutare/deblocare persoane/animale din medii ostile vieții și 148 alte situații. De asemenea, în perioada de referință, colegii noștri au salvat din mediul acvatic 43 persoane. Din păcate, 18 persoane, toate adulte, și-au pierdut viața”, a adăugat reprezentantul ISU „Dobrogea”.

Un sezon la fel de plin a fost și pentru echipa antidrog

Totodată, comisarul șef de poliție și șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, Daniel Gheorghe, a specificat că, în perioada de referință, au fost desfășurate trei campanii în domeniul consumului de droguri.

El a precizat că, pe durata sezonului estival 2023, specialiștii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța au desfășurat activități în sistem integrat de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, în această perioadă, au fost realizate 132 de activități de prevenire a consumului de droguri adresate persoanelor din județele Constanța și Tulcea, dar și turiștilor aflați în vacanță pe litoral, numărul persoanelor informate fiind de peste 26.000.

„Activitățile au fost derulate în cadrul a trei campanii de prevenire a consumului de droguri. Una națională, «Când drogurile și alcoolul preiau volanul, se închide drumul libertății», și două locale, «Litoral fără droguri» și «Safe parties». Totodată, au fost implementate și proiecte locale, în cadrul acestora fiind informați peste 2.500 de elevi și 300 de profesori din taberele școlare aflate pe litoralul românesc și centrele de plasament din Constanța. Activitățile au fost concentrate în spațiile recreaționale aglomerate, la evenimentele cu public numeros care au avut loc, dar și în stațiunile de pe litoral, inclusiv Vama Veche. De asemenea, în contextul derulării unor festivaluri cu număr mare de participanți, au fost realizate în prealabil sesiuni de informare în domeniul drogurilor destinate voluntarilor acreditați, organizatorilor, agenților de securitate și personalului care activează la terasele, barurile și restaurantele aflate în zona limitrofă. În perioada de referință, au fost acordate servicii specializate medicale, psihologice și sociale pentru 52 de persoane”, a declarat șeful Antidrog Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2989 secunde