Cum au fost învățați constănțenii să respecte Marea Neagră

151
Cum au fost învățați constănțenii să respecte Marea Neagră - controldadl281317318110138296708-1450111741.jpg

Articole de la același autor

Peste 20.000 de persoane, elevi, cadre didactice, turiști, simpli cetățeni au avut ocazia, de-a lungul anului 2015, să se educe pentru a respecta și proteja Marea Neagră. Organizația nonguvernamentală Mare Nostrum a creat un plan de educație pentru dezvoltare durabilă, a organizat cursuri pentru cadrele didactice din învățământul constănțean, a pregătit expoziții, a împărțit flyere, a strâns gunoaiele de plajă, toate cu scopul de a ajuta constănțenii să respecte Marea Neagră. 


La cele trei cursuri, organizate în aprilie și septembrie 2015, au participat 84 de cadre didactice, care au primit și ghidul "Metode moderne de educație pentru dezvoltarea durabilă". De asemenea, împreună cu elevi și voluntari Mare Nostrum, au fost parcurse șase trasee tematice în ariile protejate din Dobrogea. Tinerii au avut ocazia să descopere, cu acest prilej, rezervațiile naturale prin intermediul panourilor interactive și a jocurilor, menite să-i ajute să înțeleagă mai bine natura. Ei au aflat, astfel, cum pot să fie mai prietenoși cu natura și cum să protejeze mediul înconjurător.

În lunile mai și iunie 2015, 31 de elevi din patru unități de învățământ constănțene au dezbătut, la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman", importanța protejării mediului înconjurător, și-au dezvoltat cunoștințele despre biodiversitate și despre managementul deșeurilor.

În cele 94 de sesiuni de informare la clasă pe diverse teme de mediu au fost implicați 235 de profesori și 3.668 de elevi din 77 de școli, care și-au îmbogățit cunoștințele și au devenit mai responsabili.

Elevii au răspuns provocării noastre și s-au implicat în scrierea de proiecte de mediu, dar cel mai util a fost concursul de colectare a uleiului vegetal uzat, prin care s-au strâns 345 de litri de ulei uzat.

În parcurile Tăbăcărie (zona Țara Piticilor), "Oleg Danovski" și de la Gară găsiți expozițiile "Marea Neagră în imagini", "Deșeurile de la A la Z" și "Pădurea vine în oraș". Pentru publicul larg am organizat tombola bateriilor uzate și am colectat 30 de kilograme de baterii de la 52 de participanți și tombola uleiului vegetal uzat, unde s-au strâns peste 480 de litri de ulei de la peste 60 de cetățeni responsabili.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Mării Negre, peste 500 de elevi din 18 instituții de învățământ constănțene s-au mobilizat în activitatea de Coastwatch, pentru o analiză a impactului antropic, cu accent pe inventarierea numerică a deșeurilor prezente pe tot litoralul românesc.

În perioada iunie - august 2015, 10.000 de turiști au aflat că "Plaja nu e o scrumieră", mucurile de țigară aruncate pe plajă nu sunt biodegradabile și le vor găsi și anul viitor pe plajă dacă nu le aruncă la coșul de gunoi.

"Toate aceste activități le-am gândit și le-am organizat pentru a fi mai aproape de natură, pentru a o înțelege mai bine și pentru a demonstra că ne pasă ce se întâmplă în jurul nostru", explică Mihaela Cândea Mirea, directorul executiv Mare Nostrum.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Noiembrie 2015
Stire din Social : Pădurea vine în Oraș!
Pagina a fost generata in 0.5447 secunde