Distracție, delicatese și voie bună la "Festivalul Cireșelor", organizat de UDTR şi Primăria Techirghiol

1020

Articole de la același autor

Timp de cinci zile, în perioada 29 iunie - 3 iulie 2022, oraşul Techirghiol a fost capitala de vară a cireşelor prin festivalul organizat de Sucursala Techirghiol a Uniunii Democrate Turce din România (UDTR) şi Primăria din localitate.





Prima ediţie a Festivalului Cireşelor a debutat miercuri, 29 iunie 2022, pe faleza din Techirghiol, în acordurile muzicii tradiţionale turceşti. Startul festivalului a fost dat de copiii din Techirghiol, care i-au servit pe vizitatori cu cireşe din coşuleţe lucrate de artizanii din Maramureş. La festivitatea de deschidere au participat: subprefectul judeţului Constanţa, Şenol Ali, viceprimarul oraşului Techirghiol, Florin Zisu, preşedinta Comisiei de cultură a UDTR, prof. Serin Türkoğlu, reprezentanta Centrului de Cultură şi Educaţie Turcă, prof. Melek Osman, preşedinta Sucursalei Constanţa a UDTR, Nazigher Mustafa, preşedinta Sucursalei Cobadin a UDTR, Aiten Borseit, şi vicepreşedinta Comisiei de religie a UDTR, prof. Firdes Musledin.



Dacă vedeta festivalului a fost cireaşa, nici delicatesele bucătăriei turceşti nu au fost mai prejos, participanţii la festival având posibilitatea să deguste preparate culinare specifice etnicilor turci din Dobrogea. Rahatul turcesc cu esenţă de trandafir a fost preparat pe loc de Mahinur Apostol, după o reţetă veche moştenită de la părinţi, locuitori ai Insulei Ada Kaleh, iar acadelele au fost preparate de prof. Melek Osman şi Aiten Borseit, conform unei reţete moştenite de la bunici. Nu au lipsit de la festival nici plăcintele tradiţionale turceşti cu brânză şi carne, preparate de reprezentantele comunităţii turce, şi nici delicioasele baclavale şi sarailii.



Festivalul şi-a închis porţile duminică, 3 iulie, în prezența președintelui Uniunii Democrate Turce din România, ing. Osman Fedbi. Evenimentul s-a terminat în ritmurile muzicii populare româneşti şi turceşti cu un spectacol susţinut de soliştii Mariana şi Mihai Călin şi de grupul El-DANCE, coregraf Eliza Pădeanu. Surpriza de final a festivalului a fost tarta cu cireşe, preparată de organizatori şi împărţită celor 500 de participanţi prezenţi pe faleza din Techirghiol. Evenimentul, aflat la prima ediţie, a fost iniţiat şi coordonat de Seriha Menseit. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6675 secunde