Edilul Vergil Chițac a semnat contractul pentru construcția noului CET. "Prețul gigacaloriei va fi mult mai mic"

3459

Articole de la același autor

Nu există constănţean care să nu fi trecut măcar o dată pe lângă curtea vechiului CET, în locul căruia va fi construită o nouă unitate de producție a energiei termice și electrice. Proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență” este, potrivit municipalităţii, primul din țară care a fost depus la Ministerul Economiei pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ce va însemna acest lucru pentru locuitorii de la malul mării? Facturi mai mici la întreținere și o gigacalorie mai ieftină, accesibilă tuturor cetățenilor orașului.

Ca urmare a proiectului „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență”, dar şi în contextul în care Uniunea Europeană vrea să interzică centralele de apartament, până în anul 2040, iar specialiştii preconizează că preţul gazelor naturale va creşte, se preconizează că multe oraşe se vor întoarce la sistemul centralizat de furnizare. În acest sens, Constanţa este primul judeţ care a făcut acest pas, administraţia locală semnând, de curând, contractul de proiectare şi execuţie pentru noul CET. Practic, noua centrală termoelectrică vine în completarea proiectului de reabilitare și modernizare a rețelei de transport și distribuție a agentului termic. Chiar dacă achiziția pentru proiectarea și execuția noului CET a întâmpinat și obstacole, iată că, la începutul acestei luni, a fost semnat contractul de lucrări cu SC Elsaco Electronic SRL. Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Acesta va fi construit în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz va fi de 97 MW. În ceea ce privește valoarea contractului de proiectare și execuție lucrări, aceasta se ridică la aproximativ 600 milioane de lei fără TVA, iar termenul de finalizare este decembrie 2025. Construcția se va ridica pe o suprafaţă de 35.000 mp pe care vor fi amplasate toate capacităţile noi, aşa cum s-a stabilit încă din etapa de fezabilitate.



O parte din instalaţiile vechi vor fi folosite în continuare


„Din instalaţiile vechi, vor fi utilizate în continuare staţia electrică în care se face legătura cu sistemul energetic naţional şi staţia de tratare a apei, unde se asigură apa de adaos pentru reţeaua de termoficare şi apă demineralizată pentru consumul echipamentelor. Referitor la cele două turnuri din curtea CET, nu am decis ce vom face cu ele, dar sigur pe cel albastru nu îl vom demola”, a punctat directorul Termocentrale Constanța, Monica Neacşu.

Prezent la evenimentul de miercuri, 6 martie, primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a declarat că demersul municipalităţii este de a reabilita tot sistemul de alimentare cu energie termică centralizat al oraşului. Mai mult decât atât, calculele arată că, în prezent, circa 130.000 de locuitori beneficiază de acest sistem de termoficare, deci vorbim de un serviciu public esenţial pentru oraş, de importanţă deosebită, pe care trebuie să îl asigure. „În acest context, sistemul de regenerare-cogenerare de înaltă eficienţă va produce 50 MW de energie electrică, pe care îi va injecta în sistemul de distribuţie, şi agentul termic are rolul secundar în acest proces şi este folosit pentru încălzirea locuinţelor. Totodată, CET-ul nou va fi şi o sursă de bani. El va produce 50 MW de energie electrică, iar calculele mele spun că la preţul actual înseamnă că CET-ul va încasa prin vinderea acestei energii electrice circa 90 de milioane de euro, iar de aici îşi poate permite să perceapă, pentru cetăţeni, un preţ mai mic pentru gigacaloria pe care o furnizează. Mai departe, aceşti bani vor putea fi folosiţi în aşa fel încât preţul să fie cât mai accesibil pentru locuitorii Constanţei”, a precizat edilul. Cu această ocazie, președintele C.A. al Termocentrale Constanța SRL, Claudiu Ionuț Crețu Sârbu, a declarat că, din estimările sale, preţul gigacaloriei va scădea, în aceste condiţii, la cel puţin jumătate din cât este acum.

Directorul Termoficare Constanţa, Liviu Popa, a declarat cu această ocazie că ei oferă servicii unei populaţii de 130.000-150.000 de consumatori, dar pe lângă apartamentele conectate, sunt beneficiari ai sistemului municipal de termoficare şi instituţiile publice, sanitare, sunt constănţenii care, chiar dacă au acasă centrală termică, merg la serviciu, unde clădirea este beneficiară a sistemului de termoficare.

Efectele acestor investiţii se vor vedea pe parcurs

„Importanţa acestui proiect de modernizare a sistemului de termoficare în municipiul Constanţa este mare, pentru că se adresează unei populaţii numeroase a oraşului şi veţi vedea că, pe măsură ce investiţiile îşi arată roadele, situaţia se va schimba. Efectele acestor investiţii se vor vedea pe parcurs, pentru că energia termică ce va fi produsă în CET Palas va fi o energie reziduală, obţinută în procesul tehnologic de producere a energiei electrice, deci va avea un preţ de pornire, de aici, din CET, mic, va merge printr-un sistem modernizat de reţea termică, finalizat în mare parte. Ca urmare, municipalitatea vine cu o alternativă care are predictibilitate pe costuri, în timp, vine cu un sistem modern care prin natura lui este gândit să aibă rentabilitate maximă. Pe viitor, ne aşteptăm ca mare parte dintre cei care s-au debranşat, dar şi clădirile noi să solicite branşarea la sistemul municipal de termoficare. În plus, cu cât vor fi mai mulţi consumatori, efectul asupra scăderii preţului este mai mare, pentru că toate cheltuielile de exploatare ale unui sistem se vor împărţi pe o cantitate mai mare de energie, deci vom avea costuri mai mici de producţie”, a explicat managerul.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a precizat urmptoarele: „Modul acesta centralizat de a produce şi de a distribui agentul termic este unul recomandat, atât timp cât sursa de gaze naturale este accesibilă, la un preţ bun şi operarea se face în condiţii de eficienţă maximă”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7192 secunde