Fără taxă de întreţinere a spaţiilor verzi! „Am vrut să luăm îngrijirea lor din cârca asociaţiilor de proprietari!”

1468
1

Articole de la același autor

Constănţenii nu vor plăti taxa de 50 de lei pentru întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, pe care intenţiona să o impună primarul Vergil Chiţac din 2022. Consilierii locali USR şi PSD au făcut amendamente pentru proiectul de stabilire a impozitelor şi taxelor locale şi au reuşit blocarea introducerii taxei respective. Nici dublarea taxei anuale de rezervare a locului de parcare nu a fost aprobată, ci doar majorată cu cinci lei.

Consilierii locali constănţeni, reuniţi în şedinţă ordinară, marţi, 28 decembrie, au aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale la nivelul municipiului Constanţa în anul 2022, însă cu unele modificări faţă de varianta realizată de reprezentanţii primăriei. Cel mai dezbătut subiect a fost cel al introducerii unei taxe noi, pentru amenajare şi întreţinere spaţii verzi, de 50 de lei pe an, pentru fiecare locuitor al municipiului. Consilierii locali PSD şi USR au propus câte un amendament pentru eliminarea taxei respective, iar cei de la USR au mai avut alte patru amendamente pentru diferite modificări privind impozitul pe clădiri şi taxa de rezervare a locului de parcare.

Înainte de votarea amendamentului privind eliminarea taxei de amenajare şi întreţinere spaţii verzi, primarul Vergil Chiţac a ţinut să explice motivul pentru care a dorit introducerea ei. „Aceasta a avut ca raţiune să luăm de la asociaţiile de proprietari sarcina de a întreţine spaţiile verzi din jurul condominiului, care este obligatorie. O luăm din cârca lor şi ne ocupăm noi de ele, dar trebuie să avem bani pentru aşa ceva. Dacă eliminăm taxa, întreţinerea va rămâne în continuare în sarcina asociaţiilor de proprietari”, a precizat edilul. Deşi consilierii PNL s-au abţinut de la vot, amendamentul a fost aprobat şi taxa eliminată.



Taxa de parcare, 213 lei, în loc de 399, cât voia primăria


În cadrul aceleiaşi şedinţe, a fost stabilită taxa de rezervare loc parcare, propusă de către consilierii locali USR. Constănţenii vor plăti, în 2022, 213 lei, faţă de 208 lei în 2021, diferenţa fiind justificată de inflaţie. Amendamentul a venit după ce, conform proiectului iniţial, taxa de parcare rezidenţială urma să fie 399 lei pe an.

„Cuantumul taxei rezervare loc parcare pentru persoane juridice va fi de 213 lei pe an, cu o creştere cu rata inflaţiei, adică 5 lei. Pentru persoanele juridice, se introduce un cuantum lunar de 160 de lei, pentru autoturisme, şi 320 lei pentru autoutilitarele mai mici de 1,4 tone sau pentru autovehiculele al căror gabarit se încadrează într-un loc de parcare destinat autoturismelor”, a explicat consilierul USR Dumitru Caragheorghe.

De asemenea, prin amendamentele USR-iştilor, au fost aprobate scutirea de la plata impozitului pe clădire pentru imobilele unde se desfăşoară activităţi sportive şi pentru bazele sportive şi exonerarea de la plata impozitului pe clădire în situaţia executării unor lucrări publice edilitare şi/sau de infrastructură în zona de amplasare a spaţiului comercial, care împiedică proprietarul sau operatorul economic să exploateze clădirea potrivit destinaţiei.



Comentează știrea

Gigi
1 ianuarie 2022
Taxe

Afirmatia ca ingrijire spatior verzi de catre asociatii este legala este un neadevar caci e anticonstitutionala si ilegala ptr ca spatiul verde apartine primariei si oiga cetatenii sa l intretina.Nici macar nu e o colaborRe ci o obligatie pur ilegala

Pagina a fost generata in 1.6643 secunde