Semnal de alarmă de la patronii din Mamaia. „Este foarte periculoasă suspendarea PUZ-ului staţiunii!”
Articole de la același autor
Galerie foto. „Zidul Berlinului”, într-un supermarket din Constanţa
23 Noiembrie 2021
Primarul Vergil Chiţac a demarat, în urmă cu câteva luni, demersurile pentru a anula Planul Urbanistic Zonal din Mamaia, pe care îl consideră ilegal şi dăunător dezvoltării staţiunii. Edilul a cerut votul consilierilor locali pentru a suspenda actul respectiv, însă nu l-a primit. În schimb, şi-a pus în cap toţi investitorii şi, mai nou, şi patronii de afaceri din Mamaia.
Organizaţia Patronală Mamaia – Constanţa atrage atenția asupra riscului pe care îl reprezintă suspendarea sau anularea PUZ-ului stațiunii Mamaia, fără a avea o viziune de dezvoltare coerentă, corectă, în raport cu aşteptările sutelor de mii de turiști care aleg anual, această parte a litoralului românesc.
Spaţii verzi distruse şi probleme de infrastructură
Organizaţia Patronală Mamaia – Constanţa atrage atenția asupra riscului pe care îl reprezintă suspendarea sau anularea PUZ-ului stațiunii Mamaia, fără a avea o viziune de dezvoltare coerentă, corectă, în raport cu aşteptările sutelor de mii de turiști care aleg anual, această parte a litoralului românesc.
„În condițiile în care stațiunea turistică de interes național Mamaia mai are potențialul de a se transforma într-o stațiune turistică care să poată pune la dispoziția turiștilor o gamă largă, diversificată de servicii turistice, considerăm foarte periculoasă această dorință de a suspenda sau anula PUZ-ul, dacă, în spatele acestei suspendări, nu există o viziune clară și eficientă de dezvoltare”, explică preşedintele OPMC, Nicolae Bucovală.
Reprezentanţii organizaţiei cer autorităţilor locale ca schimbările ce vizează staţiunea să fie dezbătute cu cei care au afaceri în Mamaia, înainte de a fi adoptate. „Ținând cont de faptul că demersul inițiat de Primăria Constanţa nu a avut la bază o consultare cu mediul asociativ și patronal din stațiunea Mamaia, care este direct interesat de buna dezvoltare a stațiunii, solicităm pe viitor ca orice propunere de modificare a PUZ-ului să fie amplu dezbătută cu toți factorii interesați, într-un mod transparent, în cadrul unor consultări publice. Din păcate, efectele unor decizii similare din trecut le vedem și acum, hotărâri luate în grabă care, fără consultări, le suportă astăzi toți constănțenii, turiștii și mediul de afaceri”, transmite Nicolae Bucovală. Acesta a subliniat că aşteaptă invitaţia reprezentanţilor primăriei de a se aşeza la masa discuţiilor şi „de a lucra în echipă cu şi pentru constănţeni”.
Spaţii verzi distruse şi probleme de infrastructură
Conform raportului realizat de arhitectul şef al municipiului Constanţa, Dan Petre Leu, Hotărârea Consiliului Local nr. 121 din 2013, prin care a fost aprobat PUZ-ul staţiunii Mamaia, conţine cinci motive de nelegalitate. Mai mult decât atât, acesta permite ridicarea de blocuri turn, nu protejează spaţiile verzi şi nici nu este în armonie cu infrastructura.
Raportul menţionează faptul că nu s-au luat măsuri pentru protecţia şi punerea în valoare a Ansamblului Cazino Mamaia, că au fost ignorate recomandări formulate de Ministerul Culturii, inclusiv renunţarea la prevederea unor construcţii înalte în vecinătatea monumentelor, respectiv în zona Cazinoului, a Vilei Regale şi a Hotelului Rex. „Consecinţele sunt evidente, zona a căpătat un caracter obscur comercial, promenada s-a îngustat odată cu extinderea spaţiilor comerciale”, precizează arhitectul şef al Constanţei.
De asemenea, în raport este amintit faptul că sunt constatate probleme foarte mari în ce priveşte infrastructura staţiunii, lucru observat în ultimii ani, cu ambuteiaje permanente şi reţele subdimensionate de utilităţi.
„Din perspectiva infrastructurii rutiere, se impune recalibrarea urgentă a reglementărilor urbanistice în staţiunea Mamaia, în caz contrar, tendinţa de edificare a locuinţelor colective cu regim mare de înălţime 12 – 15 etaje va bloca ireversibil şi iremediabil, circulaţia pe singura cale de acces şi ieşire în/din Constanţa, bulevardul Mamaia. Raportat la spaţiile verzi, obligatoriu a fi asigurate, staţiunea Mamaia a pierdut, de la demararea procesului de mineralizare, peste 60 hectare de spaţiu verde, beneficiind, la acest moment, de numai 10 hectare din cele 247 reglementate prin PUZ. Pe de altă parte, numărul locuitorilor stabili a crescut de câteva zeci de ori, impunând majorarea şi nu diminuarea suprafeţelor de spaţii verzi”, mai subliniază arhitectul şef al Constanţei.
Top articole din Social
Articole pe aceeași temă
Miercuri, 22 Decembrie 2021
Joi, 16 Decembrie 2021
Joi, 16 Decembrie 2021
Joi, 23 Decembrie 2021
Vineri, 17 Decembrie 2021