„Sistemul de termie al Constanţei este pe butuci!”. Bani de la bugetul local pentru plata gazelor, la CET

2921
„Sistemul de termie al Constanţei este pe butuci!”. Bani de la bugetul local pentru plata gazelor, la CET - fondsistemuldetermie12-1640115485.jpg

Articole de la același autor

Primăria Constanţa a alocat o nouă tranşă de bani în avans, către CET, pentru plata în avans a gazelor naturale pentru producerea energiei termice. Alte sume suplimentare au fost trimise către Spitalul de Boli Infecţioase, dar şi către proiectul de reamenajare a străzilor din Peninsulă.

Consilierii locali constănţeni au fost convocaţi marţi, 21 decembrie, la o şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Întâlnirea s-a desfăşurat online, iar pe ordinea de zi au fost introduse doar două proiecte. Este vorba despre un nou proiect de hotărâre pentru rectificare bugetară şi despre un proiect de hotărâre pentru modificarea unei Hotărâri de Consiliu Local din anul 2019, privind aprobarea actualizării documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Reamenajarea integrate a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanţa – etapa a II-a”.

În ce priveşte rectificarea bugetară, primarul Vergil Chiţac a explicat că modificarea este urgentă, astfel încât autorităţile locale să poată plăti către CET contravaloarea încălzirii în avans până la finele anului 2021. „Sistemul de termie este pe butuci de ani de zile. CET-ul nu ne aparţine, fiind al Ministerului Energiei. În vară, când a fost negociat preţul cu furnizorii de gaze naturale, condiţia pusă de aceştia pentru a obţine un tarif de 296 lei/kw/oră a fost plata în avans. Prin urmare, noi trebuie de fiecare dată să căutăm bani în buget şi să-i dăm CET-ului, deşi noi facturăm către populaţie şi încasăm abia după 45 de zile. Dacă nu le dăm bani de azi (n.r. – marţi, 21 decembrie), pe lângă faptul că de mâine (n.r. – miercuri, 22 decembrie) vor fura gaze naturale de pe ţevile furnizorilor, ce vor consuma vor plăti la un preţ de 650 lei/kw/oră, iar banii ăştia suplimentari îi vom da din buzunarele constănţenilor”, a explicat edilul.



Bani tăiaţi de la investiţii


În cadrul rectificării bugetare, au fost alocaţi bani mai mulţi şi pentru Spitalul de Boli Infecţioase, dar şi pentru Direcţia de dezvoltare şi fonduri europene şi Direcţia de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa. Astfel, au fost diminuate diferite sume prevăzute pentru refacerea mediului urban în zona Constanţa Sud – Poarta 6 (299.000 lei), refacerea mediului urban în zona Delfinariu – Faleză Nord (500.000 lei), reabilitarea şi modernizarea imobilului Casa Căsătoriilor (170.000 lei). 90.000 lei au fost luaţi de la proiectul pentru „Perdeaua verde” din cartierul Veterani, 139.000 lei de la reabilitarea clădirii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, 400.000 lei de la reabilitarea Colegiului Comercial „Carol I”. Alte 499.000 lei s-au tăiat de la proiectul de restaurare a Muzeului de Artă Populară şi sute de mii de lei de la diferite Planuri de Urbanism Zonal în cartiere ale municipiului. De asemenea, se diminuează cu 300.000 lei suma necesară execuţiei branşamentului electric aferent imobilului Cazinou şi cu 200.000 lei suma prevăzută pentru execuţia reţelelor de alimentare cu apă, canalizare menajeră şi pluvială la Cazinoul aflat în plină restaurare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7029 secunde