Femeie de 81 de ani, cu o tumoră gigant, operată cu succes la Spitalul Medgidia

4515

Articole de la același autor

O echipă de medici de la Spitalul Municipal Medgidia a intervenit, de curând, în cazul unei femei în vârstă de 81 de ani, din abdomenul căreia s-a scos o tumoră de nouă kilograme, care arăta cât o sarcină dusă la termen, potrivit personalului medical. Pacienta a ajuns la medic după ce și-a dat seama că a luat foarte mult în greutate şi nu se mai poate hrăni.

Octogenara, fumătoare înrăită, cu aproximativ 15 ţigări fumate pe zi, destul de activă, având vârsta înaintată, s-a prezentat la Spitalul Municipal Mangalia, unde a fost diagnosticată cu o tumoră gigant pe ovarul drept, situaţie ce a impus efectuarea de urgenţă a unei intervenții chirurgicale. Potrivit dr. Mihail Cocoş, ea mai fusese examinată în urmă cu aproximativ doi ani, când era internată în secția Neurologie a unităţii sanitare și, la momentul respectiv, a refuzat operaţia pentru aceeași formațiune ovariană, dar de dimensiuni mult mai mici.

Între timp, disconfortul produs de creșterea în dimensiuni a tumorii (dispnee, inapetență, chiar dificultatea de a ingera alimente în cantitate minimă, alături de regurgitații, vomă) a determinat pacienta să revină în vederea intervenției chirurgicale. Pentru a evita apariţia oricărui tip de complicaţii, cazul a fost atent investigat, verificat din punct de vedere imagistic. Femeii i-a fost făcut un RMN, pentru a se stabili eventualele detalii de structură a formațiunii, precum și relațiile cu organele și țesuturile învecinate. În sala de operaţii, dr. Cocoş a avut parte, permanent, de sprijinul colegilor săi, dr. Andrei Chelaru şi dr. Paul Corici.



Cum a decurs intervenţia?„Abdomenul era destins în totalitate, cu circulație colaterală venoasă, prezentă abdominal. Masa musculară a pacientei se diminuase dându-i un aspect gracil, de «batracian». S-a practicat histerectomie totală cu anexectomie bilaterală, printr-o incizie care să permită evacuarea ad integrum a formațiunii. Evoluția postoperatorie și ulterioară a fost deosebit de bună, pacienta reintegrându-se social. În urma examinării piesei chirurgicale, medicul anatomopatolog a stabilit următorul diagnostic histologic: chistadenom mucinos borderline. Formațiunea a avut dimensiunile de 32/32/19 cm, cântărind nouă kilograme, cu recomandarea completării investigațiilor prin examen imunohistochimic. Aceste formațiuni tumorale ovariene, așa cum sunt denumite ca entități borderline, se aflau undeva la granița dintre benign şi malign. De regulă, acestea se întâlnesc la vârste tinere, fertile şi în majoritatea cazurilor prognosticul este bun și nu necesită terapii adjuvante (protocoale chimioterapice). Particularitatea acestui caz rezidă nu din dificultatea intervenției chirurgicale, ci prin creșterea la dimensiunile maxime pe care cavitatea pelviabdominală le-a permis într-un timp relativ scurt, fără să existe complicații pe parcurs (ruptura peretelui, fenomene ocluzive prin compresie sau fenomene invazive tumorale)”, a declarat dr. Cocoş, pentru „Cuget Liber”.



Tocmai de aceea, a subliniat medicul, controalele periodice ginecologice trebuie să respecte un orar anual, chiar și în perioada menopauzei. Ca urmare, orice formațiune ovariană trebuie investigată, monitorizată și tratată. „Un motiv extrem de important și, dacă vreți, un semnal de alarmă este că malignitatea ovarului rămâne în topul celor mai agresive forme de cancer ginecologic, prin prognosticul extrem de sumbru și rata mică de supraviețuire, cu toate eforturile depuse în modernizarea şi perfectarea protocoalelor terapeutice. Se cunoaște deja faptul că Spitalul Municipal Medgidia dispune de un bloc operator performant cu două turnuri laparoscopice și un artroscop, aparatură de chirurgie oftalmologică. Aici, cu sprijinul echipei ATI și, nu mai puțin important, cu ajutorul serviciului de anatomie patologică, deja dinainte de perioada pandemică, se fac intervenții chirurgicale complexe în sfera chirurgiei generale și oncologice, gineconcologiei și uroginecologiei, precum și intervenții oftalmologice și de chirurgie ortopedică. Echipa chirurgicală s-a completat cu medic urolog și chirurg vascular și în foarte scurt timp vom completa și echipa de chirurgie ortopedică, dar acestea sunt numai câteva aspecte. Am avut și vom avea pe deplin sprijinul ordonatorului principal de credite, a primăriei și deja se desfășoară proiecte menite să îmbunătățească calitatea serviciilor medicale. Ambulatorul integrat al spitalului funcționează în prezent într-un program parțial care este accesibil on-line, iar odată cu ocuparea posturilor ce vor fi scoase la concurs vom putea asigura consultații de specialitate în program extins”, a adăugat dr. Cocoş. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4611 secunde