Haos la benzinării! Cine a alimentat isteria şi cine a profitat de pe urma ei. "Nu vom permite specula!"

3544

Articole de la același autor

Veştile contradictorii, teama, nesiguranţa, dar şi reacţia întârziată a autorităţilor şi lipsa comunicării companiilor de combustibili au fost reţeta perfectă, miercuri seară, 9 martie, a unei isterii în rândul românilor posesori de autovehicule. Mii de oameni au dat năvală în benzinării să îşi facă plinul şi chiar să facă rezerve, convinşi fiind că în numai câteva ore preţul combustibililor avea să explodeze. Ulterior, instituţiile statului au declanşat verificări şi anchete pentru a vedea cine a alimentat isteria şi cine a profitat de pe urma ei.

Miercuri seară, 9 martie, după o informaţie neverificată, care s-a viralizat pe reţelele de socializare, constănţenii au dat asaltul asupra pompelor din benzinării. Fiecare a luat cât a putut. Unii şi-au umplut doar rezervoarele, alţii au venit şi cu sticle, canistre, butoaie. După ora 17.30, municipiul Constanţa a fost pur şi simplu paralizat de cozile kilometrice la Peco. Aceeaşi aglomeraţie a fost însă şi în alte localităţi, precum Năvodari, Medgidia, Mangalia Agigea, Eforie, Tuzla.



Şoferii au stat în rând chiar şi trei ore, pentru a lua benzină sau motorină, la preţurile nemajorate sau crescute cu câţiva bani, crezând că urmează scumpiri uriaşe. „M-a sunat soţul şi mi-a spus că de mâine (n.r. – joi, 10 martie) se face benzina 15 lei litrul şi că deja în unele părţi este 11 lei. Am aproximativ un sfert de rezervor, deci o să stau să fac plinul. El s-a dus să ia copilul de la grădiniţă, eu stau la coadă”, ne-a povestit o constănţeancă.

Alţii recunosc că i-a prins puţin panica atunci când au văzut că se formează cozi şi că poate ceilalţi sunt mai bine informaţi. „M-am gândit că ei ştiu mai multe decât mine. Ştiţi cum e cu spiritul de turmă, aşa că mi-am luat maşina şi am mers la o benzinărie din Lazu. Am făcut plinul, am pus 50 litri, pentru că am rezervorul mare şi oricum aveam rezervorul aproape gol”, a spus un alt constănţean.



„Avem stocuri suficiente!”

Pe măsură ce au început să circule imaginile cu cozile uriaşe din benzinării, primul care a luat poziţie a fost ministrul Energiei, Virgil Popescu, care, în jurul orei 19.00, a făcut o postare pe Facebook şi a anunţat că sunt suficiente stocuri de combustibil. „România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării. Am avut astăzi (n.r. – miercuri, 9 martie) întâlniri de lucru cu reprezentanţii Rompetrol şi ai OMV Petrom şi am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere şi vor asigura livrările către clienţi. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi. Avem suficiente stocuri!”, a transmis Virgil Popescu.



Autorităţile promit sancţiuni drastice

Câteva ore mai târziu, când isteria deja se instalase, acesta a revenit cu un apel la calm şi luciditate. „Să nu ne lăsăm angrenaţi într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate. Nu vom permite specula. Să nu intrăm în jocul celor care doresc destabilizarea României”, a subliniat ministrul Energiei.

Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a activat instituţiile de control şi verificare a situaţiei generate de creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi. Joi dimineaţă, acesta a convocat o şedinţă cu responsabilii care gestionează această situaţie. „Nu voi permite nimănui să profite de această situaţie, pentru ca, din lăcomie sau din orice alte motive, să încerce să destabilizeze economia ţării şi viaţa cetăţenilor. Instituţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă şi vor da sancţiuni drastice celor care încalcă legea”, a declarat premierul.




ANAF, ANPC, Consiliul Concurenţei au demarat investigaţii pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale, abuzive, care nu au nicio justificare reală economică. „Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi sancţiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate. Guvernul nu permite astfel de practici şi va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri. Atrag atenţia că orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economice ale ţării va fi ferm şi aspru pedepsită prin intervenţia statului român”, a mai spus primul ministru Nicolae Ciucă.

Verificări ample, la toate companiile

Mult mai târziu, în cursul zilei de joi, 10 martie, la mai bine de 15 ore după declanşarea isteriei, au ieşit la rampă cu declaraţii ameninţătoare la adresa speculanţilor şi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, şi ministrul Economiei, Florin Spătaru. Aceştia spun că verificările se vor face la tot lanţul de comercializare din piaţa combustibilului. „Controalele vor viza modul în care s-au construit preţul, atitudinea sau elementele de speculă şi comportamentul şi conduita comercianţilor, văzute ieri (n.r. – miercuri, 9 martie) de toată lumea”, a spus ministrul Finanţelor.



De altfel, joi dimineaţă, preţurile la benzină şi motorină erau aproape la nivelul celor de la începutul săptămânii, cu unele excepţii, unde majorările erau de 1 – 1,3 bani pe litru. Companiile de carburanţi nu au luat nicio atitudine şi, deocamdată, nu au transmis niciun punct de vedere vizavi de situaţia creată şi de modul cum, miercuri seară, preţurile pe panourile de afişaj creşteau chiar sub ochii celor care stăteau la cozi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5762 secunde