Bani de la Guvern pentru cei care oferă cazare sau hrană refugiaților. Ce sume sunt alocate

2268
Bani de la Guvern pentru cei care oferă cazare sau hrană refugiaților. Ce sume sunt alocate - fondbanidelaguvern-1646584683.jpg
Pensiunile, hotelurile și alte spații de cazare private și publice, care găzduiesc refugiați, vor primi bani de la stat pentru aceste cheltuieli. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, weekendul trecut, că se fac demersuri pentru a oferi sprijin financiar celor care ajută refugiaţi ucraineni, atât pentru societăţi, cât şi pentru particulari.

Conform reprezentanţilor Guvernului, sunt alocate deja peste 200 de milioane de lei pentru cazarea a 70.000 de ucraineni. Și oamenii care și-au deschis ușile caselor pentru refugiați vor primi bani pentru alimente. Hotelurile, pensiunile și instituțiile publice care și-au oferit spațiile de cazare refugiaților vor primi bani pentru cheltuielile făcute.

Unitățile de cazare, precum hotelurile și pensiunile, vor putea cere decontarea cheltuielilor pe care le au cu refugiații la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență, în baza documentelor justificative. Suma care va fi acordată este de 100 de lei pe noapte pentru fiecare persoană. În cazul instituțiilor de stat, suma este de 50 de lei pe noapte. Iar oamenii care i-au primit pe refugiați în propriile case vor primi câte 20 de lei pe zi pentru mâncarea oaspeților ucraineni.

În perioada următoare, vor fi elaborate actele normative ce trebuie apoi aprobate de Guvern.

„În total, suma pe care am evaluat-o la nivelul Guvernului şi care va fi pusă la dispoziţie din fondul de rezervă, în primă fază, este de aproximativ 208 milioane lei”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Între timp, în întreaga ţară, inclusiv în judeţul Constanţa, oameni simpli sau patroni de spații de cazare și-au oferit sprijinul fără a cere ceva în schimb. În Năvodari, în Mamaia, în Constanţa, în Tuzla, dar şi în staţiunile din sudul litoralului, sunt cazate sute de familii de ucraineni.

Primăriile din numeroase localităţi ale judeţului, de asemenea, au oferit sprijin pentru aceşti refugiaţi. Totodată, autoritățile pregătesc și un „culoar verde” în Republica Moldova, care să faciliteze tranzitul ucrainenilor, cu transport asigurat de țara noastră.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2235 secunde