Iată când vin banii pentru urmaşii persecutaţilor din perioada 1940-1945 și cine are prioritate la încasat

29324
4

Articole de la același autor

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Constanţa a înregistrat până la acest moment 27.000 de cereri venite din partea copiilor persoanelor ce au fost strămutate în perioada 1940-1945, din care 3.060 numai în 2022. În ceea ce priveşte plata drepturilor ce li se cuvin, aceasta a fost amânată până anul viitor, cu mici excepţii.

Imediat ce au aflat că pot intra în posesia banilor, Casa Judeţeană de Pensii a fost luată cu asalt, anul trecut, luni la rând de către constănţenii dornici să li se dea banii respectivi. Ne referim la drepturile acordate persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice și urmașilor acestora, prin adoptarea Legii 154/2021. Până la momentul acesta, drepturile amintite erau acordate numai persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România, dar între timp s-a decis ca ele să fie atribuite și copiilor acestora.

Ce a urmat se ştie. Zile întregi în care angajaţii CJP au preluat dosarele urmaşilor şi în care au discutat cu ei şi le-au explicat că acestea pot fi depuse inclusiv online, nu doar la ghişeu. Acum, lucrurile s-au mai liniştit, beneficiarii aşteptând cu nerăbdare să primească banii promişi de statul român.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CJP Constanţa, Kristina Mutiş, singurele hotărâri şi decizii transmise până acum au fost cele emise ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 210/2022. Astfel, au fost emise şi expediate hotărâri şi decizii pentru urmaşii persoanelor care au fost deportate în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate, au fost private de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare. În aceeaşi categorie intră şi cei care au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată sau au supravieţuit trenului morţii. Aceste persoane, la fel ca şi urmaşii persoanelor care au suferit persecuţiile amintite mai sus, au primit, deja, la domiciliu hotărâri şi decizii şi au fost puşi în plată cu luna august 2022.

Când vin banii?

Ceilalţi beneficiari trebuie să mai aibă puţină răbdare. De ce? „Punerea în plată cu ianuarie 2023 a rămas valabilă (cel puţin în absenţa altor reglementări ulterioare) pentru urmaşii persoanelor care au fost refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate, au fost evacuate din locuinţa pe care o deţineau, au decedat, au dispărut sau au fost exterminate în trenul morţii, în timpul masacrelor îndreptate asupra populaţiei minoritare. Totodată, sunt vizate persoanele care, tot aşa, au murit ori au fost evacuate în timpul privării de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuinţă sau care au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată”, a precizat reprezentantul CJP.

Pe această cale, reamintim că, dacă Legea 189 din 2000 acorda indemnizații și beneficii celor care au făcut parte din schimbul de populație dintre Bulgaria și România, atunci când s-a pierdut Cadrilaterul, partea de sud a Dobrogei, Legea 154 vine și completează aceste prevederi, în sensul că și copiii persoanelor care au făcut atunci parte din schimbul de populație și care au decedat între timp pot solicita indemnizație de urmaș. De reţinut că indemnizația se acordă numai copiilor. La ora actuală, în judeţul Constanţa există două categorii de beneficiari: urmași ai căror părinți erau deja în plată cu aceste drepturi sau ai căror părinți au decedat înainte de apariția Legii 189. Aceștia nu au avut cum să beneficieze de aceste drepturi. În acest caz, urmașii fac dovada că părinții au făcut parte din schimbul de populație din septembrie 1940, iar această dovadă se cere la arhivele din București sau Constanța. În privinţa banilor, urmaşii celor care s-au născut în perioada de strămutare, respectiv septembrie 1940 - martie 1945, primesc 100% din indemnizația părintelui decedat, iar cei născuți după această dată primesc jumătate din respectiva sumă. 



Comentează știrea

Florica
5 august 2022
termen plata

cred ca se asteapta sa decedam si noi !

Ion
17 august 2022
ajunge cu pomana

Un stat de pomanagii, asta a creat psd dupa revolutie din romani... ia invatat sa stea cu mana intinsa la pomana, pt orice, chiar si pt lucruri de peste 50 de ani! Avem un nr record de asistati sociali platiti de stat DEGEABA, caci multi dintre ei sunt buni de munca , dar puturosi, mai bine sa leneveasca si sa manance din banii nostri ai tuturor! Se mai dau si pensiile milogilor milogilor pompos numiti revolutionari? Oamenii au iesit in strada din demnitate, dar mocangii stau si atarna la banii statului, munca nu e usoara, pomana da!

Gheorghe
26 februarie 2023
Legea 154

Bine ca noi romanii nu avem drepturi în tara noastră, iar bani care ne revin noua îi dați ucrainenilor și pe noi ne amânați de 2 ani,halal sa va fie,așteptați sa nu mai fim.

Gheorghe
26 februarie 2023
Legea 154

Bine ca noi romanii nu avem drepturi în tara noastră, iar bani care ne revin noua îi dați ucrainenilor și pe noi ne amânați de 2 ani,halal sa va fie,așteptați sa nu mai fim.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5703 secunde