Reacții pro și contra

Impozit pe veniturile marinarilor? "Prin furtună treci cu tot echipajul, nu doar cu brevetații!"

10074
19
Impozit pe veniturile marinarilor?
Articolul "Am fost aruncați în cea mai mare mizerie socială, nu avem bani nici de medicamente!", publicat în ediția online a ziarului "Cuget Liber" și în care un fost comandant de cursă lungă, Stelian Ursu, deplânge situația dramatică prin care trec mulți foști marinari cu funcții de comandă din Marina Comercială, a generat o multitudine de comentarii și opinii venite atât din partea celor care au navigat, cât și a altor categorii sociale, mai mult sau mai puțin oropsite. 


Unii îi acuză pe marinari, spunând că, atunci când au avut bani mulți pe mână, nu s-au gândit la pensionare, alții spun că, în afară de șefi, pe navă mai sunt și marinari pe care nimeni nu-i apără, alții își amintesc de mâncătoria din flota maritimă românească a anilor 90. 


Sunt și voci care susțin că, pentru evitarea acestor situații, veniturile marinarilor, indiferent unde ar fi obținute, ar trebui - sub o formă sau alta - impozitate. 


Redăm, în rândurile următoare, câteva dintre comentariile cititorilor noștri. 


Constantin Gheorghe: "Din 94-95 și până acum, nu și-a dat nimeni seama? Nu sunt brevetat și nu mai navig din 95, atunci când au început marile mâncătorii în flota maritimă românească. Că să pleci în voiaj, trebuia să dai șpagă diurna pe trei luni. Ajungeai la barcă și după trei luni, te «avionau», pentru că venea titularul postului. Am fost așa de scârbit, că am plecat fără să mă uit în urmă. Iar acum se vorbește doar de brevetați, ca și cum ceilalți nici nu au existat. Așa a fost întotdeauna, brevetatii «țineau vaporul»! «Negrii» de la mașină sau de pe covertă nu contau. Marinarul, indiferent cât câștigă, cheltuie tot, nu se gândește la zilele negre de la bătrânețe. Domnii brevetați se bat doar pentru pensiile lor; pentru echipaj, nu ne privește! Așa a fost și pe vapoare în flotă, așa se întâmplă și în societatea românească, de-asta nimic nu merge în România și ne îngropăm pe zi ce trece. Treci prin furtună cu tot echipajul, nu de unul singur sau doar cu brevetații". 


Nelu Morariu: "Legea pensiilor pentru personalul navigant maritim și aerian. Cel maritim a fost șters, pentru că nu mai avem flotă și iată rezultatul: un comandant de aeronavă are pensie de 5 ori mai mare ca un comandant de navă! Un șef mecanic, după 40 de ani vechime, cam jumătate din vechime numai pe mare - pensie 766 lei, iar acum, după a treia mărire a pensiilor, 1.010 lei! Trist, dar adevărat". 


Cristian Bobeică: "Nu sunteți îndreptățiți să plângeți, mai ales comandanții. Ați navigat pe 10.000 dolari pe lună, alții pe 13.000 dolari pe lună... și veniți acum și plângeți că aveți pensie mică? Rușine! De ce nu ați declarat tot venitul? Sau de ce nu ați plătit «din mână» mai mult la pensie? Doar nu vreți acum și pensii speciale". 


Marin Gheorghe: "Asta se trage de la contractele din Cipru sau din alt off-shore. Cred că toți știm de la început care e treaba, dar tentația e mare. Poți contribui la pensie cu banul «din mână» sau te poți înscrie la un fond privat de pensie. Sau îți cumperi două garsoniere într-un oraș turistic și le pui la muncă. În 8-9 ani, se amortizează investiția, după care mergi pe plus și ai un ban la bătrânețe. Până ieși la pensie, cu banii după chirie mai iei una. Cu 3x100x20zile = 6.000.Pensionar barosan lemn Norvegia". 


Alex P.: "Marinarii să își declare toate veniturile și după aceea să ceară pensii. Să plătească impozite, la fel ca toată lumea". 


XXX 


"Sistemul pensiilor publice bazate pe punctaj ne-a aruncat în cea mai mare mizerie socială, fără posibilități de supraviețuire, nici chiar medicamentele necesare nu le putem procura!". 


Aceasta este declarația terifiantă a comandantul de cursă lungă Stelian Ursu, făcută în timpul întrunii de la București, la care au participat o delegație a Ligii Navale Române, alcătuită din comandanții de nave maritime Stelian Ursu, Mircea Bulgăr și Cherim Nejmedin, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale și deputatul George Vișan. 


Subiectul discuțiilor a fost revizuirea legislației pensiilor în domeniul naval, precum și promovarea unei inițiative legislative în vederea reparării unei inechități produse personalului navigant maritim care a efectuat serviciul numai pe navele comerciale aflate sub pavilion românesc. 




Comentează știrea

19 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
C.O.S.
14 decembrie 2017
Impozit?!?

De ce impozit?! Firma care m-a angajat (not Romanian), plateste deja impozit pentru salariul nostru. Il plateste Statului de Pavilion al Navei. Toata lumea stie asta! Si, nu exista nicaieri in lumea asta (fie UE sau US) dubla impozitare. Pe langa acest lucru, fie ca stati 1 luna sau 9 in voiaj, 90% din navigatorii romani se intorc in tara. Adica, un anumit oras important din Romania, cum ar fi Constanta, "traieste" din banii navigatorilor. Altfel Constanta ar fi... Cum iti explici ca acest oras (care initial a fost doar un mic oras destinat vacantelor Reginei Elisabeta), a ajuns atat de aglomerat din toate punctele de vedere (apartamente noi, banci peste banci, baruri si cluburi, farmacii, spitale private - exact ceea ce este specific navigatorilor). De ce spun asta?!? Simplu: venim acasa si vrem bani mai multi - noi pentru banci suntem mine de aur; farmaciile si spitalele private - clientii sunt in mare procent navigatori; cluburile si barurile - dupa atatea luni pe mare facem Craciun si An Nou in fiecare zi; apartamente noi - vorba unui domn de pe aici investitii pentru "old days". Se inchide o biblioteca si se deschide un bar sau un fast food - pentru ca "keep calm, the seamen are coming". Concluzia: dreptul Statului Roman de a impozita salariile navigatorilor (sau orice alta meserie asemanatoare), este nul azi si forever. Pentru restul afirmatiilor, nicio concluzie.

Ion
14 decembrie 2017
Sa impo...ce????

50000 de marinari aduc bani in tara cat 2 mil de capsunari. Cineva incearca sa zgandare rahatu cu babalacii astia care si-au baut banii la Otilia.

Alex
15 decembrie 2017
Pentru C.O.S.

Păi, dacă salariile că sunt impozitate în țara a cărui steag este arborat pe navă, de ce nu mergeți voi, drăguților, în acea țară să vă revendicați drepturile de pensie? De ce cereți României să vă acorde pensie (poate specială). Voi nu faceți altceva decât să vă "spargeți" leafa prin restaurantele și barurile românești, atât. Niciun impozit nu "îngroașă" visteria națională, din partea voastră! Așa că: mergeți în țara în care se duc impozitele de pe salarii.

da
15 decembrie 2017
da

Asta vroiam si eu sa scriu ...Bravo :)

Răspuns la: Pentru C.O.S.
Adăugat de : Alex, 15 decembrie 2017
Păi, dacă salariile că sunt impozitate în țara a cărui steag este arborat pe navă, de ce nu mergeți voi, drăguților, în acea țară să...
Seafarer
15 decembrie 2017
Impozit??

Voi astia care "plângeți" ca navigatorii trebuie sa plateasca impozit..stați cuminti! Nu este îndeajuns ca aducem valuta in tara? Cat nu o sa aduci tu in 10 ani!!! Plus ca sunt o gramada de riscuri..pe care unii colegi le-au enumerat mai sus! Si daca ar fi sa continuam discutia..am sta pana mâine! Vant din pupă colegi

Comandant
15 decembrie 2017
Rascoliti rahatul, rascoliti-l.

Mai comentati mult aici ca o sa va plangeti toti la gura portului. Impozitarea nu este simpla si armatorii dacat sa dea cu subsemnatul in Romanica mai bine renunta la navigatori. Stati linistiti si nu mai postati nimic, nu mai intrati in polemica. Este clar, cine nu a contribuit nu primeste, care e problema? Domnule Mihalache, cred ca va place sa se citeasca ziarul dar vedeti ca rascoliti o cutie a pandorei si nu e frumos din partea dvs. O mana de oameni nu reprezinta aceasta categorie socio-profesionala . Lasati-ne in pace si nu mai rascoliti rahatul. Credeti ca si ziarului dvs ii va fi mai bine daca nu vor mai fi navigatori romani ? Eu va rog sa nu mai zgandariti acest subiect si bine ar fi sa stergeti aceste comentarii. Daca va iesi ceva rau si dvs veti fi tinut moral responsabil.

unu'
19 decembrie 2017
ha...

soldatii aceia NU au ce cauta acolo, NU isi risca viata pt tara lor, pt poporul lor... prin urmare, dpmdv, nici salariul nu ar trebui sa fi platit de noi toti platitorii de taxe!

Cine se face ca stie
20 decembrie 2017
se afla in treaba

Platesti un rahat! Munca la negru-gri nu o vede nimeni in tara iar tu te iei de mine! Stai bine-merci in patul tau langa familia ta, daca esti ziarist faci ctrl+v si mai copii o stire/comentariu de pe FB, daca esti bugetar freci luleaua 8 ore si nu faci mai nimic de te-njura contribuabilul ca sta la cozi uriase pentru o plata sau o declarative incurcata tot de voi, daca esti in functii in administratie furi si furi si furi fara sa fi intrebat sau tras la raspundere, daca esti Ciomu tai si tu ce poti, daca esti doctor pleci in Franta si te uiti cu dosul la Romania dar vrei sa votezi ca sa-mi influentezi mie si copiilor mei viitorul, daca esti baiat cu oki albastri vei vrea pensie speciala ptr ca nu ai facut nimic dar ai obosit pana la 45 de ani iar eu ca marinar pot sa ma scufund, pot sa stau in deriva, pot sa-si bata joc de mine armatorii si sa nu-mi dea banii promise, pot sa ma bat cu piratii, pot sa mananc mancare proasta si sa beau apa statutea nu am Craciun, nu am Paste, nu am internet sa-ti raspund cat esti de penibil, nu am program de 8 ore ca tine plus sarbatori legale! Intr-un fel, sunt ca un aviator: am pe mana o uzina complexa, nu trebuie sa poluez, trebuie sa duc marfa/oamenii in bune conditii la destinatie. Dar ce pot eu sa iti zic tie, esti limitat intr-o tara limitata.

Răspuns la: Voi nu platiti
Adăugat de : Cine stie = stie, 14 decembrie 2017
Voi nu platiti taxe pe ""DIURNA "" pe care o primiti si este de fapt SALARIU . Noi platim o carca din salariu taxa la pensie ...deci...
RELU
21 decembrie 2017
COD FISCAL

VEDETI CA S-A MODIFICAT ....A FOST COMPLETAT SI PENTRU PILOTII DE AVION DE LA COMPANII STRAINE !

Răspuns la: Precizari
Adăugat de : Precizari, 14 decembrie 2017
Dragi comentatori, Cred ca parte dintre voi sunteti intr-o mare eroare si comentati fara sa fi studiat un pic legislatia, care spune clar ca sumele...
19 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4318 secunde