Legea privind prevenirea infecțiilor nosocomiale, promulgată. Ce amenzi riscă personalul medical, dar și pacienții și vizitatorii

382
Legea privind prevenirea infecțiilor nosocomiale, promulgată. Ce amenzi riscă personalul medical, dar și pacienții și vizitatorii - legea-iaam-promulgata-1718204949.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2021 care clarifică unele dispoziţii cu privire la prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale, precum şi al stabilirii unor fapte drept contravenţii.


Legea promulgată de către şeful statului reglementează cadrul general pentru prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale, denumite în continuare IAAM, cu scopul de a creşte nivelul de siguranţă a pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice sau private, precum şi a persoanelor asistate din instituţiile medico-sociale şi de îngrijiri paliative, de stat sau private.


Nerespectarea acestor obligaţii e amendată între 10.000 lei şi 20.000 lei pentru persoane juridice şi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice.


De asemenea, Ministerul Sănătăţii coordonează activitatea CNPLIAAM şi, în colaborare cu ministerele şi instituţiile cu reţele sanitare proprii, cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, în ceea ce priveşte instituţiile de asistenţă medicosocială şi de îngrijiri paliative, de stat sau private, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi controlul IAAM.


„Îndeplinirea tuturor măsurilor legale pentru prevenirea şi controlul IAAM constituie o obligaţie a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, a reţelelor de unităţi sanitare private, a întregului personal medical şi auxiliar al acestor unităţi, precum şi a pacienţilor şi a persoanelor care accesează unităţile sanitare/instituţii medico-sociale şi de îngrijiri paliative”, mai indică sursa citată.


Neîndeplinirea măsurilor prevăzute mai sus este sancţionată cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice şi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice.


Totodată, „în vederea îndeplinirii tuturor măsurilor legale pentru prevenirea şi controlul IAAM, saloanele de izolare se vor organiza, pe baza criteriilor pat operaţional funcţional şi respectiv, pat fizic în aşteptare. Prin pat fizic în aşteptare se înţelege un pat care nu rămâne în salon pe perioada izolării pacientului cu IAAM şi care este localizat în compartimentul de decontaminare de unde este folosit şi transformat în pat fizic funcţional, la nevoie”.


De asemenea, fiecare pacient care primeşte îngrijiri într-o unitate sanitară din România are dreptul, garantat de stat, de a fi protejat faţă de dobândirea unei IAAM.


Fiecare unitate sanitară şi fiecare instituţie medico-socială şi de îngrijiri paliative vor fi asistate de către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, denumit în continuare INSP, în îndeplinirea obligaţiilor de prevenire şi control al IAAM.”


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3953 secunde