Ghid pentru românii care merg la EURO 2024. Ce trebuie să știi

851
Ghid pentru românii care merg la EURO 2024. Ce trebuie să știi - ghid-romanii-care-merg-la-euro-2-1718206999.jpg

Articole de la același autor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Centrul European al Consumatorilor România (ECC Romania) au pregătit, pentru fanii fotbalului european, recomandări și informații utile, în cazul în care se deplasează în Germania, la EURO 2024, în perioada 14 iunie – 14 iulie 2024, în care se vor desfășura meciurile din cadrul competiției.



Recomandările sunt reunite într-un ghid de călătorie conceput special care conține detalii referitoare la modalitățile de transport înspre și în Germania, drepturile pasagerilor, în cazul transportului aerian, ce situații pot apărea atunci când doresc să rezerve cazare, ce condiții speciale sunt valabile, în zonele speciale, ecologice, delimitate în unele dintre orașele în care se desfășoară competițiile etc, potrivit wall-street.ro

Ghidul poate fi accesat pe site-urile celor două instituții, respectiv: pe cel al ANPC și pe pagina ECC România.


Ghid de călătorie EURO 2024



Autoritățile încep ghidul cu recomandări referitoare la cumpărarea biletului pentru turneu. El trebuie achiziționat numai de pe site-ul oficial al UEFA sau de pe site-urile asociațiilor naționale de fotbal. Există riscuri serioase asociate cu cumpărarea de bilete de pe site-urile unor terți, inclusiv fraudă și prețuri prea mari.

Mai există posibilitatea de a face achiziții de ultim moment în timpul turneului. UEFA își vinde biletele doar în format digital și vă cere să descărcați aplicația UEFA ticket. Mai multe detalii pot fi găsite AICI.


Orașele în care se desfășoară meciule de la EURO 2024



Cele zece locații alese pentru a găzdui meciurile din cadrul turneului includ nouă dintre stadioanele folosite la Cupa Mondială din 2006, plus Arena Düsseldorf. În mod unic, arena de fotbal din München va găzdui meciuri pentru al doilea EURO consecutiv. Terenul lui Bayern München a fost una dintre cele 11 arene care au găzduit meciuri în timpul UEFA EURO 2020.

Locurile de desfășurare ale meciurilor sunt:


  • Berlin: Olympiastadion Berlin (capacitate actuală: 71.000 locuri)
  • Köln: Stadionul din Köln (43.000 locuri)
  • Dortmund: BVB Stadion Dortmund (62.000 locuri)
  • Dusseldorf: Düsseldorf Arena (47.000 locuri)
  • Frankfurt: Frankfurt Arena (47.000 locuri)
  • Gelsenkirchen: Arena AufSchalke (50.000 locuri)
  • Hamburg: Volksparkstadion Hamburg (49.000 locuri)
  • Leipzig: Stadionul Leipzig (40.000 locuri)
  • München: München Football Arena (66.000 locuri)
  • Stuttgart: Stuttgart Arena (51.000 locuri)
Deplasarea înspre și în Germania pentru EURO 2024



Potrivit Regulamentului 261/2004 privind drepturile pasagerilor aerieni, sunteți protejați în caz de întârziere, anulare sau de refuz la îmbarcare.

În conformitate cu legislația europeană, în cazul unei întârzieri sunteți îndreptățiți să primiți băuturi răcoritoare și 2 convorbiri telefonice/SMS. În cazul în care întârzierea necesită o ședere peste noapte, compania aeriană trebuie să ofere, de asemenea, cazare gratuită la hotel și transport. Dacă întârzierea este mai mare de cinci ore, aveți posibilitatea să renunțați la călătorie și să obțineți o rambursare completă a prețului plătit pe bilet.

În cazul unei anulări, ar trebui să vă fie oferită fie opțiunea de rambursare a prețului biletului neutilizat, fie redirecționarea către destinația finală. Dacă alegeți să fiți redirecționați, acest lucru trebuie făcut în cel mai scurt timp, compania aeriană fiind obligată la acoperirea costurilor eventualelor cheltuieli, precum mesele și costurile de cazare, dacă este cazul. În funcție de distanța de zbor și de circumstanțele cazului, puteți primi o compensație. Aceleași drepturi sunt prevăzute și în cazul unor întârzieri mai mari de trei ore.

Statele membre UE au semnat Convenția de la Montreal, care stabilește răspunderea companiilor aeriene în cazul deteriorării, pierderii sau întârzierii bagajului. În cazul unor nereguli privind bagajele, în special în cazul celor deteriorate, întrebați reprezentantul ghișeului „Bagaje pierdute” pentru a primi o confirmare scrisă a celor întâmplate - un așa numit „PIR” – „Property Irregularity Report”.

Bine de știut

• În cazul bagajelor deteriorate adresați o plângere scrisă operatorului de transport aerian, în termen de maxim 7 zile.
• În cazul bagajelor întârziate, reclamația trebuie făcută în formă scrisă, în termen de 21 de zile de la sosirea bagajelor.
• În cazul bagajelor pierdute nu sunteți obligați să respectați o anumită perioadă de timp dar, cu toate acestea, este recomandat.

Convenția de la Montreal a stabilit că răspunderea maximă a companiilor aeriene pentru bagajele pierdute este de aproximativ 1590 de euro. În cazul în care nu ați păstrat niciun astfel de document companiile vor calcula compensațiile în funcție de regulile interne (în unele cazuri în baza greutății bagajelor). În cazul în care geanta de voiaj a fost deteriorată, transportatorul aerian poate oferi uneori vouchere pentru achiziționarea uneia noi, în loc de bani. Mulți transportatori aerieni consideră micile daune ca fiind nesemnificative, iar pasagerul trebuie să accepte faptul că astfel de lucruri se pot
întâmpla în timpul transportului.


EURO 2024: care va fi cea mai bună modalitate de a vă deplasa în Germania?



În cazul în care bagajul este întârziat, puteți achiziționa lucruri care vă sunt neapărat necesare. Dar, înainte de a cumpăra, ar trebui să întrebați totuși transportatorul aerian ce bunuri sunt considerate „necesare” în concepția companiei de zbor. Indiferent dacă achiziționați o periuță de dinți sau o pereche de pantaloni, trebuie să păstrați întotdeauna bonul fiscal pentru a dovedi cheltuielile. În unele cazuri, transportatorul aerian poate plăti o sumă zilnică standard. Transportatorul aerian va lua în considerare această sumă de compensare ca finală, indiferent de prejudiciul real cauzat.

Aflați mai multe informații despre drepturile pe care le aveți în calitate de pasager aerian de AICI, din secțiunea Întreabă expertul, din materialele din secțiunea de Publicații sau utilizați Calculatorul de compensații.

Călătoria cu trenul și cu mijloacele de transport în comun va fi cea mai convenabilă și sustenabilă opțiune de deplasare, în timpul turneului. Posesorii de bilete la EURO 2024 vor avea acces la bilete de tren naționale și internaționale la preț redus, precum și la un abonament de călătorie de 36 de ore pentru transportul public, fără costuri suplimentare.

Dacă intenționați să călătoriți cu trenul, în Germania, aveți mai multe opțiuni din care puteți alege. ICE-urile sunt cele mai rapide trenuri, dar și cele mai scumpe. Trenurile regionale (RB, RE, IRE) sunt cu siguranță mai ieftine, dar călătoria dumneavoastră va fi mai lungă. Indiferent ce alegeți, probabil că va trebui să faceți una sau mai multe schimbări. Pentru a compensa eventualele întârzieri și a evita o schimbare stresantă de peron, vă recomandăm să alegeți o legătură de cel puțin 45 de minute.

Dacă intenționați să folosiți transportul public local și regional, luați în considerare "Deutschland-Ticket", oferit de Deutsche Bahn (DB), cea mai mare companie feroviară din Germania. Acesta vă permite să călătoriți pe tot parcursul lunii pentru 49 de euro.

Dacă aveți timp, puteți călători în jurul țării cu trenurile regionale, cum ar fi RE, RB și SBahn. Dar vă rugăm să rețineți că trenurile pe distanțe lungi (ICE, IC, EC) nu sunt incluse. Rețineți că "Deutschland-Ticket" este un abonament lunar care trebuie anulat. Dacă nu îl anulați până în a 10-a zi a lunii, biletul va fi prelungit cu încă o lună. Așadar, dacă doriți să îl utilizați doar o lună, trebuie să anulați abonamentul imediat după achiziționare.


 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4286 secunde