Lista disperării! Sute de constănţeni aşteaptă dispozitivele medicale de la CJAS

619
Lista disperării! Sute de constănţeni aşteaptă dispozitivele medicale de la CJAS - dispozitivemedicalesursadinoacus-1600197409.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, constănţenii au fost nevoiţi să aştepte luni întregi sau poate chiar mai mult, dacă voiau să intre în posesia dispozitivelor medicale decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. În anul 2020, listele de aşteptare sunt de ordinul sutelor de persoane.

Anul acesta, diferenţa este că nu se mai aşteaptă chiar atât de mult, dar pentru persoanele vârstnice orice zi în plus poate fi fatală. Din păcate, timpul poate fi în defavoarea lor…„Dacă aveam bani, nu mai stăteam la mila statului, dar, din păcate, pensia mizeră pe care o primesc de la stat nu mă ajută prea mult”, ne-a declarat, cu lacrimi în ochi, Ilie M., un bătrânel cocoşat de povara anilor pe care îi duce. În aceeaşi situaţie se află şi soţia sa, Dorina, care are nevoie de o proteză de ureche şi pe care nu şi-o poate cumpăra singură. „Eu nu am bani, copiii nici atât, aşa că nu pot face altceva decât să aştept…Sper doar ca, între timp, auzul meu să nu se deterioreze şi mai tare sau să nu mor”, ne-a spus femeia.

Precizăm că de dispozitivele medicale beneficiază persoanele asigurate, în scopul recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale pentru o perioadă determinată ori nedeterminată, în baza prescripţiei medicale. Singurii care au prioritate sunt copiii şi persoanele cu handicap, pentru care dosarele sunt aprobate în regim de urgenţă.

Pe plan local, cele mai solicitate dispozitive sunt cele din domeniul ORL, cum ar fi protezele auditive, dispozitivele pentru protezare stomii, dispozitivele pentru incontinenţă urinară, protezele pentru membre, ortezele, încălţămintea ortopedică, echipamentele pentru oxigenoterapie etc. Desigur, se pot face solicitări inclusiv pentru bastoane, cârje, ghete speciale pentru copii sau corsete pentru corectarea poziţiei spatelui, pe care mulţi asiguraţi nici nu se gândesc că le pot deconta şi pe care le achiziţionează contra cost.

Casa decontează o parte din sumă

Potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS, Carmen Laura Maxim, de exemplu, pentru o proteză auditivă, Casa decontează suma de 1.008 lei, acesta fiind preţul de referinţă. Pentru ghetele ortopedice, în schimb, se decontează între 200 şi 400 de lei, iar pentru cadrele de mers, 156 de lei. Desigur, toate dispozitivele enumerate mai sus costă, de obicei, mult mai mult, iar bieţii bătrâni, pentru că ei au nevoie, în general, de aşa ceva, sunt în imposibilitate de a şi le putea cumpăra.

Pentru a intra în posesia acestora, ei sunt puşi în situaţia de a băga adânc mâna în buzunar, pentru că altfel nu îşi pot regla sau atenua problemele de sănătate de care suferă.

Precizăm că, potrivit legii, pentru a putea obţine un dispozitiv medical, pacientul sau unul dintre membrii familiei (părinţi, soţ/soţie, fiu/fiică), o persoană împuternicită sau reprezentantul legal al acestuia trebuie să depună o cerere însoţită de o serie de documente, la sediul CJAS.

Documentele necesare pentru obţinerea aprobării unui dispozitiv medical sunt: prescripţie medicală eliberată de un medic de specialitate, în care să fie specificate denumirea şi tipul dispozitivului medical, dar şi faptul că deficienţa fizică sau funcţională nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv; o audiogramă (tonală şi vocală) pentru proteza auditivă; o biometrie pentru cristaline, adeverinţa de asigurat, actul de identitate (în copie), codul numeric personal etc.

În ceea ce priveşte protezele de dinainte de o intervenţie chirurgicală, cum ar fi scaunele cu rotile, ghetele ortopedice, acestea pot fi achitate parţial sau total din banii CJAS sau prin diferite programe ale Ministerului Sănătăţii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1884 secunde