Majoritatea copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate provin din județele Tulcea şi Constanţa

371
Majoritatea copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate provin din județele Tulcea şi Constanţa - copii-1702666406.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, aproape o treime (28%) dintre copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate din regiunea Sud-Est provin din județele Tulcea şi Constanţa. La nivel național, susţin reprezentanţii Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, unu din șapte copii din România are unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, conform celui mai recent studiu realizat. Statisticile oficiale ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, care reflectă numărul copiilor aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială, arată că 14,32% dintre aceşti copii sunt din Regiunea Sud-Est. Peste 80% dintre copiii rămași în țară și integrați în programele educaționale ale Salvați Copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă.

Cercetările realizate de „Salvaţi Copiii” au reliefat impactul pe care plecarea părinților îl are asupra bunei dezvoltări a copiilor, din punct de vedere emoţional, social şi educaţional, dar și dificultățile generate de lipsa reprezentării legale a copiilor în cazul plecării ambilor părinți/părintelui unic susținător.

„Pentru copiii rămaşi acasă, plecarea părintelui este resimțită ca o traumă, de cele mai multe ori cea mai mare de până atunci, iar pe fondul de vulnerabilitate emoţională instalat, ei sunt mai predispuşi riscului de abandon şcolar şi de apariţie de tulburări emoţionale şi comportamentale. Este important să ne adresăm tuturor acestor aspecte”, a precizat președintele „Salvaţi Copiii România”, Gabriela Alexandrescu.

Precizăm că pentru o perioadă de 33 de luni, organizația a derulat un proiect complex, vizând dezvoltarea de servicii integrate de consiliere şi suport, prin şase programe locale dezvoltate în județele Tulcea şi Constanţa. În cadrul proiectului, au beneficiat de activități directe de sprijin 2.078 de persoane: 354 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, 234 de părinți/persoane care au copiii în grijă, 1.100 de copii din aceleași școli, 120 de specialişti şi 270 de membri ai comunităţii din locaţiile vizate în proiect. Totodată, campaniile de informare și conștientizare din proiect au vizat peste 80.000 de persoane.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.5905 secunde