„Povestea unui abuz”, o campanie pentru minorii victime ale imaginilor cu caracter sexual

38
„Povestea unui abuz”, o campanie pentru minorii victime ale imaginilor cu caracter sexual - campanie-1695210934.jpg

Articole de la același autor

Organizația Salvați Copiii România lansează campania „Povestea unui abuz”, care trage un semnal de alarmă în privința imaginilor cu abuz sexual asupra copiilor. Potrivit datelor colectate de fundație, două din trei imagini raportate în 2022 ilustrau abuz sexul asupra copiilor sau materiale cu minori în ipostaze sexualizate.

Campania „Povestea unui abuz” constituie o serie de şase clipuri audio-video care prezintă diverse conversaţii între abuzatori şi victime, inspirate din cazuri reale. În cadrul liniei esc_ABUZ, victimele sau alte persoane pot raporta conținutul dăunător pentru copii și tineri în mediul online, au fost primite. În cadrul acestei linii, anul trecut au fost făcute aproape 9.000 de raportări. Dintre ele, 68%, anume 6.029 de raportări, ilustrau imagini cu abuz sexul asupra copiilor (CSAM) sau materiale cu minori în ipostaze sexualizate. Iar 89%, mai exact 5.077, constituie materiale generate chiar de către minori (CSAM).

Campania lansată de organizația Salvați Copiii are ca scop tragerea unui semnal de alarmă asupra modurilor în care toate persoanele pot contribui la realizarea unui mediu online sigur. Se dorește, de asemenea, încurajarea raportării conținutului dăunător de pe internet.

Cele mai multe dintre victime, mai exact o proporție de 82%, au vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani. Adolescenții cu vârsta între 16 și 18 ani constituie un procent de 9% din totalul victimelor, iar copiii cu vârsta până în 10 ani reprezintă tot 9%.

Linia esc_ABUZ este, la momentul actual, singurul punct civil de raportare a conținutului online cu abuzuri asupra copiilor la nivel național. Serviciul este derulat în colaborare cu IGPR și INHOPE, rețeaua globală de organizații și instituții care luptă împotriva fenomenului materialelor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor.

„Una dintre cele mai simple și eficiente modalități prin care putem să contribuim la lupta împotriva conținutului dăunător este să fim activi în raportarea acestor imagini alarmante către autorități. Organizația Salvați Copiii va continua să desfășoare o colaborare strânsă cu instituțiile competente, având ca scop reducerea fenomenului abuzului sexual asupra copiilor în mediul online și oferirea de sprijin esențial tuturor copiilor care ajung să devină victime ale acestor atrocități pe internet”, a subliniat președintele executiv al Organizației Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Raportarea conținutului dăunător online, atât legal cât și ilegal, reprezintă un mijloc major de a combate problemele legate de securitatea online și protejarea copiilor. Prin raportare, noi, cetățenii, putem contribui la identificarea și eliminarea rapidă a materialelor dăunătoare, reducând expunerea copiilor la riscuri și la traume care rămân pe viață. De altfel, implicarea autorităților permite aplicarea legii și aducerea în fața justiției a celor responsabili pentru abuzuri. Se pot intimida, astfel, potențialii infractori. Totodată, raportarea oferă oportunitatea de a oferi sprijin victimelor, asigurându-le accesul la servicii de consiliere și protecție.

Organizația Salvați Copiii România avertizează că fenomene alarmante precum cyberbullyingul, groomingul, sextingul, șantajul și dependența de internet reprezintă provocări prioritare care trebuie soluționate urgent. Iar fenomenul s-a accentuat, foarte mult, pe parcursul pandemiei Covid-19.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1049 secunde