Oare cum se descurcă? Un sfert dintre pensionarii constănţeni trăiesc lunar cu 1.125 de lei

879
Oare cum se descurcă? Un sfert dintre pensionarii constănţeni trăiesc lunar cu 1.125 de lei - fond-pensiijpg-2-1693489468.jpg
Conform statisticilor, la acest moment, un număr de 1,1 milioane de pensionari din întreaga ţară primesc indemnizația socială în cuantum de 1.125 lei. Aceasta este cea mai mică pensie pe care o poate primi o persoană și le este oferită, în general, celor care nu și-au completat stagiul de cotizare și care în mod normal ar putea primi chiar mai puțin de-atât.

Cu toate acestea, statul le oferă acest venit minim. Din păcate, în aceeași categorie intră și cei care au un stagiu de cotizare complet, dar care au primit în toată cariera salariul minim pe economie.

Nu există judeţ în care să nu existe beneficiari ai pensiei minime. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP) Constanța, Kristina Mutiș, la finele lunii august, din 153.445 beneficiari aflați în evidența instituției, 33.706 sunt în plată cu indemnizație socială minim garantată, adică încasează lunar de la stat suma de 1.125 lei. La polul opus, trei constănţeni primesc la fiecare 30 de zile pensii în valoare de 35.178 lei, 29.971 lei şi 27.509 lei.

Potrivit legii, beneficiază de indemnizația socială minimă garantată pensionarii sistemului public de pensii, cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei lor se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate stabilite. „Atenţie! Indemnizația socială minim garantată nu se acordă persoanelor care nu au realizat stagiul minim de cotizare prevăzut de lege, ci se acordă celor care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pentru fiecare tip de pensie în parte (vârsta și vechime) însă, din calcul, cuantumul drepturilor iese mai mic decât pragul stabilit de legiuitor”, a precizat reprezentantul Casei Judeţene de Pensii.

Ca urmare, deși au cotizat la asigurările sociale timp de 35 de ani (stagiul complet de cotizare), foarte mulţi bătrâni nu vor beneficia de venituri decente la bătrânețe. Nu mai spunem că unii dintre ei nici măcar nu mai trăiesc pentru a primi înapoi toți banii pe care i-au plătit pentru pensii, ci doar o părticică din cât au cotizat.

Precizăm că pensia socială minimă garantată se determină ca diferenţă între nivelul prevăzut la art. 1 şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată, stabilit în conformitate cu Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare. În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, pensia socială minimă garantată, calculată potrivit prevederilor alin. (2), se acordă fiecărui urmaş în parte. De asemenea, în situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4734 secunde