Pacienţi supărați! "Plafonul la analize se termină mai repede ca pâinea caldă"

1408
2
Pacienţi supărați!

Articole de la același autor

Lună de lună, constănţenii se confruntă cu aceeaşi situaţie: trebuie să-şi programeze cu mult timp înainte analizele medicale pentru bolile de care suferă, dacă vor să prindă un loc la laboratoarele de analize. În unele centre, perioada de aşteptare la laboratoarele de analize medicale pentru efectuarea anumitor teste decontate de stat se măsoară în săptămâni întregi de aşteptare, dacă optaţi, de exemplu, pentru un centru mai mare.

Cum spuneam, la astfel de unităţi nu se poate ajunge decât pe bază de programare, şi asta cu cel puţin o lună înainte, dacă pacientul are un bilet de trimitere de la medic şi vrea să-şi verifice starea de sănătate gratuit, aşa cum are dreptul prin lege, în calitate de asigurat. Aşadar, la unele laboratoare de analize medicale, prima săptămână a fiecărei luni este şi cea mai aglomerată, pacienţii stând la cozi interminabile, uneori. Dacă vreţi să prindeţi un loc în luna în care primiţi trimiterea de la medicul de familie, sunt slabe şansele să şi reuşiţi. Motivul? Plafoanele lunare ale laboratoarelor aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate nu ajung, raportat la numărul de solicitări ale populaţiei, epuizându-se rapid. Aşa că ce le rămâne oamenilor este să aştepte până când le vine rândul. Din păcate, „boala“ este veche, nu de ieri, de azi. Între timp, asiguraţilor, deşi cotizează la sistemul asigurărilor de sănătate, nu le mai rămâne decât posibilitatea de a-şi efectua un set de analize contra cost. „Eu am bilet de trimitere de la medicul de familie pentru câteva analize medicale de rutină. Din nefericire, încă nu ştiu când voi fi programat“, ne-a declarat George V., un constănţean.

„Eu mi-am încercat norocul astăzi, la un alt laborator din cartier, unul mai mare, în speranţa că poate are mai multe fonduri. Din păcate, am primit acelaşi răspuns: nu mai avem fonduri. Încercaţi, din nou, la începutul lunii octombrie!”, a precizat Elena G. „Eu nu ştiu când se termină aceste fonduri. Şi dacă te prezinţi la unele laboratoare în primele zile ale lunii, tot sunt şanse să nu mai prinzi loc. Plafoanele se termină mai rău ca pâinea caldă”, a adăugat Elvira M.

Am încercat să aflăm de la reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate de ce se termină plafoanele laboratoarelor atât de repede şi de ce oamenii nu mai prind locuri. „Mulţi pacienţi s-au plâns că au fost puşi pe drumuri dacă vor să se programeze la un laborator. În acest sens, a fost o problemă, pentru că, până acum, foarte mulţi dintre ei făceau programările telefonic, ceea ce nu este legal. Spunem asta pentru că, dacă cineva deţine un bilet de trimitere, are obligaţia să meargă cu acesta la un laborator, unde i se scrie pe spatele biletului data programării. Listele de aşteptare se păstrează în Constanţa şi, în condiţiile în care lumea s-a obişnuit că acestea se pot face prin telefon, laboratorul nu ştie dacă persoana respectivă are sau nu bilet de trimitere. În acest fel, un pacient care nu are bilet de la medicul de familie se poate programa înaintea unuia care are trimitere. Cert este că plafoanele sunt diferite de la un laborator la altul. Noi avem încheiate aproximativ 30 de contracte, dar sunt trei-patru laboratoare care sunt foarte căutate. Plafoanele se epuizează din mai multe cauze: foarte mulţi s-au obişnuit să le ceară analize medicilor chiar dacă nu este absolut necesar, se fac programări prin telefon etc. Oricum, oamenii trebuie să meargă şi la alte laboratoare mai mici, unde se prelucrează analizele medicale, nu să le aleagă doar pe cele mari”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CJAS, Aura Drăgoi. 



Comentează știrea

Asigurat cu Plata Voluntara
18 septembrie 2022
Caz Concret

Acum vre-o 7-8 ani am platit la impozite voluntar si CAS, pt. ca nu aveam un loc de munca si aveam nevoie sa fac unele examinari. Am zis ca poate e mai ieftin asa. Oricum a trebuit sa platesc parca si pe 2 luni in urma, sau ceva de genul, sa fiu in sistem. Pai, de la doctor am primit si trimitere, dar unde te duci cu ea ca povestea e acceasi. "Am epuizat plafonul". Cum naiba, ca am sunat si de dimineata in prima luna la prima ora, dupa alte n incercari nereusite.(Nota: Nu se fac programari in avans pt. luna viitoare !) Nici de hartie igienica nu a fost buna trimiterea, ca tot din buzunar am dat. Cu unii doctori partial am mai rezolvat ceva, altii bani dati degeaba la CAS. Mai bine ma duceam direct la Policlinica cu Plata, ca tot era mai avantajos. Cit nu am avut munca, CAS-ul nu l-am mai platit voluntar ulterior. Pt. ceilati care si-au cistigat dreptul prin munca corecta, sa zica ei cum e exact. Sa nu par rautacios, a mers odata doar prin amabilitatea medicului de familie ca a pus o vorba buna la o cunostinta, dar altfel vedeti la hartie. Multumim Stat Roman, la fel o sa ne pese de tine !

Laura E
19 septembrie 2022
fara drepturi

Exact! Trebuie anchetata situatia asta!

Pagina a fost generata in 1.4794 secunde