Pericol major: faleza din Costinești stă să se prăbușească peste turiști

4478
Pericol major: faleza din Costinești stă să se prăbușească peste turiști - faleza-bun-1689683345.jpg
Autoritățile se chinuie să găsească o soluție pentru ca faleza din Costinești, deja surpată, să nu ajungă să se prăbușească peste turiștii ignoranți, care fac plajă la umbra ei. Până acum, au fost luate doar măsuri provizorii pentru eivtarea pericolului major


În plin sezon estival, faleza din Costinești, una dintre cele mai aglomerate stațiuni de pe litoral, arată deplorabil: ca niște mormane de pământ peste care s-a turnat asfaltul de deasupra. În dreptul celebrei epave, cu ani în urmă, pe bucata de faleză, acum surpată pe o suprafață de mai mult de 100 de metri, se aflau cândva un magazin și o terasă. Acum au fost strivite între tonele de pământ, după ce marea a spălat porțiunea de plajă și a erodat terenul la bază și stă să cadă peste turiști și localnici.


Primele măsuri, provizorii, au fost luate în urmă cu trei ani. De atunci tot provizorii au rămas. Autoritățile au îngrădit zona, au pus indicatoare care semnalau pericolul și stâlpi de fier ca să protejeze malul. Între timp, aceştia au început să se prăbuşească pe nisip: unii au fost distruși de furtună, iar pe alții marea i-a înghițit cu totul, în timp ce îngrăditura s-a dus, așa că turiștii au revenit la plajă în zona periculoasă, pentru că e liniște.


„Așa cum vedem, autoritățile sunt depășite de situația aceasta. Noi am tot făcut sesizări, am adus la cunoștința celor în drept, însă situația este așa cum o vedeți. Este, într-adevăr, un real pericol pentru turiștii care vin în această zonă”, a declarat Mugurel Călin, consilier local în Costinești.


Deși indicatoarele cu „Accesul interzis” sunt încă vizibile, turiștii se plimbă nestingheriți în zonă, iar unii se așează la plajă chiar la umbra malului ce stă să cadă.
Cei care vin în stațiune în mod obișnuit critică situația în care a ajuns să se afle locul lor preferat de vacanță, scrie Adevărul.ro


„Am fost și anul trecut și văd că surparea a avansat foarte mult. Nu știu de ce nu face nimeni nimic, ce așteaptă?”, a declarat un turist.
„Nici nu am văzut că e zonă interzisă aici, nu văd nicio îngrăditură. Foarte rău că în plin sezon găsim stațiunea așa”, spune un alt turist care se plimbă chiar în zona periculoasă căutând scoici, fără să realizeze la ce se expune.


Constructorii s-au dat bătuți
Soluția este una de durată și încă la faza de proiect. Apele Române Dobrogea - Litoral au realizat, în urmă cu cinci ani, un studiu din care rezultă că o bună parte din faleză se află într-o stare critică, existând pericolul real ca planşeele de beton, care au rol de susţinere, să se disloce şi să se prăbuşească.


Niciun constructor nu a participat la licitaţia organizată de Apele Române pentru atribuirea contractului de execuţie a falezei Costinești. Primarul localității explică motivul pentru care s-a ajuns în această situație.


„Pentru că nimeni nu a reactualizat prețurile din caietul de sarcini și erau făcute pe niște prețuri din 2018. Cum între timp costurile au crescut foarte mult, cele trei firme inscrise inițial la licitație, s-au retras", a declarat Dumitru Jeanu, primarul comunei Costinești.


Licitaţia va fi reluată, mai ales că stațiunea este cuprinsă într-un proiect de înnisipare.


„Sunt surpări de mal în zona respectivă. Am propus la licitație lucrarea respectivă, sperăm ca în două luni maximum să incheiem procedura de licitație. După adjudecarea câștigătorului, se va face proiectarea, sperăm că în luna martie 2024 să avem proiectul, după care vom începe execuția și vom face o plajă cu lățimea de aproximativ 150 de metri, care va asigura stabilitatea falezei respective”, a declarat Hristu Uzun, directorul Apele Române - Dobrogea Litoral.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6151 secunde