Procesul de dezinstituţionalizare a persoanelor cu dizabilităţi a ajuns în comuna Nicolae Bălcescu

255
Procesul de dezinstituţionalizare a persoanelor cu dizabilităţi a ajuns în comuna Nicolae Bălcescu - caravana-1674385849.jpg
Proiectul „Dizabilitatea nu este o barieră”, implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, a ajuns, săptămâna trecută, în comuna Nicolae Bălcescu. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, scopul acestor caravane, care sunt organizate în judeţul nostru, este acela de a aduce la cunoștința populației detalii referitoare la tot ceea ce înseamnă procesul de dezinstituționalizare, dar care sunt beneficiile înființării de noi Centre de Zi de terapie destinate persoanelor cu dizabilități pentru membrii comunităților.

„Reformăm tot ceea ce înseamnă sistem de protecție socială, în sensul în care se închid centrele de plasament de mare capacitate destinate copiilor, iar centrele pentru persoane cu dizabilități vor avea o capacitate redusă până la 50 de locuri. Această reformă este susținută prin două tipuri de finanțări: pe copii este vorba despre o finanțare pe Programul Operațional Regional, iar pentru persoanele cu dizabilități vorbim despre Programul de Interes Național, adică despre fonduri guvernamentale”, a declarat Marin Ristea, expert conștientizare și facilitare comunitară. În prezent, la Nicolae Bălcescu este în curs de finalizare construcția a trei Locuințe Protejate, cu o capacitate de zece locuri fiecare. De asemenea, se află in stadiu final reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii în care va funcționa un Centru de Zi din localitatea Dorobanțu, cu o capacitate de 30 de locuri, destinat atât beneficiarilor din sistemul de protecție, cât și tuturor persoanelor cu dizabilități din localitățile învecinate. Pe lângă Locuințele Protejate și Centrul de Zi din comuna Nicolae Bălcescu serviciile se vor extinde și în Chirnogeni, Topraisar, Băneasa și Negru Vodă.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2652 secunde