Protest Declic – 153 de saci cu “cadavre”, întinse pe jos, la Guvern

671
Protest Declic – 153 de saci cu “cadavre”, întinse pe jos, la Guvern - fb1a9837640x400-1697563060.jpg

Articole de la același autor

Comunitatea Declic a organizat, marți, un protest, la Guvern, prin care a cerut Executivului deblocarea Planului Național pentru Combaterea Cancerului. 153 de saci cu „cadavre” au fost întinși pe caldarâm, în Piața Victoriei. Scopul acțiunii este acela de a convinge Guvernul să prioritizeze și să finalizeze normele pentru punerea în aplicare a Planului Național de Combatere a Cancerului.


”153 de oameni mor zilnic de cancer în România. Ca să arătăm că nu sunt doar niște cifre în statistici, am adus 153 de saci cu „cadavre” în fața Guvernului. Pentru că cei care mor zilnic de cancer sunt părinții, copiii, frații sau surorile cuiva. Iar cancerul nu așteaptă după birocrație, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei Declic „Deblocați Planul Național pentru Combaterea Cancerului”:


Acest plan prevede acces rapid și gratuit pentru bolnavii oncologici la tratamente personalizate și performante, ca în străinătate, la servicii psihologice, precum și la screening-uri care ajută la depistarea cancerului în stadii incipiente. De asemenea, pentru aplicarea PNCC ar putea fi accesată finanțare europeană.


La acțiunea din Piața Victoriei au venit și zeci de cetățeni, printre care chiar pacienți oncologici, care au ținut în mână mesaje precum „Bolnavii de cancer au dreptul la viață!”, „Rafila, Ciolacu, uitați-vă în ochii celor care suferă!” sau „Cancerul nu așteaptă birocrația”.


„Am văzut reacția cinică a Ministerului Sănătății, cum se laudă cu o listă de lucruri făcute pentru Planul de Cancer. Ce e grav e că lista nerealizărilor e mai lungă decât lista inițiativelor întreprinse. O reacție de acest fel, în ziua în care pacienții cu cancer au venit în fața Guvernului să ceară o șansă la viață, arată lipsa de empatie și interes real din partea ministrului Rafila față de pacienții în suferință”, a adăugat Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei Declic „Deblocați Planul Național pentru Combaterea Cancerului”:


Ministerul Sănătății nu a finalizat și publicat încă normele care ar face aplicabil planul. Ele ar fi trebuit să fie gata în urmă cu 4 luni. Reprezentanții Declic au fost în audiență luni, la Consilierul de Stat, Carmen Orban, și la șeful cancelariei premierului, Mihai Ghigiu. Cei doi nu au putut oferi un termen concret pentru finalizarea normelor. Or, fiecare săptămână pierdută cu birocrație înseamnă 1000 de vieți pierdute.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2008 secunde