Pui de delfin, eșuat la mal, lângă deșeuri abandonate de nepăsători. Biologii marini fac cercetări

159
Pui de delfin, eșuat la mal, lângă deșeuri abandonate de nepăsători. Biologii marini fac cercetări - fond-delfin-esuat-1-1709579412.jpg

Articole de la același autor

Încă un delfin a fost ucis de nepăsarea oamenilor. Un pui a fost găsit, luni dimineața, de un grup de persoane care se plimbau pe faleza Cazinoului. Corpul delfinului era eșuat pe o plajă de la Poarta 1, în zona The View. Biologii marini care au ajuns la fața locului să ridice cadavrul mamiferului nu pot, deocamdată, să se pronunțe asupra cauzei din care delfinul a murit. Ce spun specialiștii în legătură cu principalele cauze pentru care dispar tot mai multe animale acvatice? Animalul a fost adus la mal împreună cu multe deșeuri aruncate în apă.

Potrivit cercetătorilor care au făcut verificări pe plajă, delfinul găsit eșuat la mal face parte din specia marsuin, care poate fi întâlnită în tot timpul anului în zonele portuare. Delfinii din specia menționată vin aproape de mal în căutare de hrană și de multe ori rămân blocați în plasele ilegale de pescuit montate în largul mării. De asemenea, specialiștii spun că, de cele mai multe ori, delfinii mor din cauza acțiunii oamenilor.

Biologul Adrian Bâlbă spune că aceste mamifere acvatice mor atât din cauze naturale, provocate de anumite schimbări și fenomene, cât și din cauza acțiunilor umane.

„Marea Neagră are trei specii de cetacee: delfini foarte în larg, îi vedem mai rar la mal, apoi afalini, care vin în special vara și patrulează de-a lungul litoralului. Sunt mari, frumoși, inteligenți, îi vedem și în Delfinarii. Mai sunt și marsuini, mai micuți, care cresc în zonele portuare, rezistă și în ape mai reci pe timpul iernii, fiind prezenți în zonele portuare. Este adevărat că aceste animale mai și mor, din cauze diferite, naturale sau antropice, respectiv în urma activității umane cum ar fi pescuitul, transporturile și, bineînțeles, din cauza ingestiei unor corpi străini din sursă antropică, plastic în special. Marea majoritate a acestor cetacee mor nevăzute, fiindcă, având un corp mai greu, fiind prevăzute să se scufunde, nu sunt aruncate la mal decât cu ocazia unor furtuni mai puternice și nu vedem adevărata dramă a cetaceelor în mările și oceanele lumii. Direcția Sanitară Veterinară și Institutul Român de Cercetări Marine vor studia cauzele morții acestui animal și probabil că ne vor transmite o informare în acest sens, dacă nu cumva starea de putrefacție, fiind prea avansată, nu va permite examinări amănunțite”, ne-a transmis Adrian Bâlbă.

Conform statisticilor realizate de biologi, în anul 2022 peste 200 de delfini au eșuat pe plajele din România. Numărul este de trei ori mai mare decât în 2021. Potrivit specialiștilor, creșterea numărului din anul 2022 ar putea fi pusă și pe seama războiului din Ucraina. Mai exact, multe exemplare au murit în exploziile provocate de minele marine. Anul trecut, peste 70 de exemplare de delfini au eșuat pe plajele din România. La prima vedere, spun specialiștii, cifra poate să pară mică, însă nu este. În ultimii ani, populația de delfini din Marea Neagră a scăzut foarte mult. În urmă cu 70 de ani, în Marea Neagră, trăiau aproximativ două milioane de exemplare. În prezent, mai sunt doar 500.000. Conform ultimelor statistici, în apele teritoriale din țara noastră trăiesc aproximativ 21.000 de exemplare de delfini.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.083 secunde