Reabilitarea parcului de la Casa de Cultură, ţinută pe loc de arhitecţi! "Aveţi o soluţie nefuncţională!"

1239
1
Parcul de la Casa de Cultură, deşi se află în inima Constanţei, înconjurat de blocuri cu mii şi mii de locuitori, arată mai neîngrijit ca niciodată. Bătrânicios, murdar, cu alei urâte, spaţii verzi uscate şi borduri sparte, parcul ar fi trebuit să fie refăcut de autorităţile locale, însă de mai bine de trei ani de zile, proiectul stă pe masa arhitecţilor şi, săptămâna trecută, a fost respins de Comisia de Urbanism din cadrul Consiliului Local Municipal Constanța după ce propunerea acestora a fost considerată inacceptabilă.





În 2018, autorităţile locale din Constanţa au anunţat că au planuri importante pentru ca zona Casa de Cultură să fie transformată într-o grădină publică, cu multă verdeaţă, locuri de joacă pentru copii, piste pentru biciclişti, camere de luat vederi şi wi-fi gratuit. Proiectul de reabilitare a parcului de la Casa de Cultură a fost demarat de Serviciul Pregătire şi Implementare Proiecte POR din cadrul Direcţiei Dezvoltare şi Fonduri Europene a Primăriei Constanţa. La aproape patru ani distanţă, el este încă la stadiul de planuri pe hârtie şi, săptămâna trecută, membrii Comisiei de Urbanism au cerut refacerea întregului proiect, pe care îl consideră nefuncţional.



Primul Certificat de Urbanism a fost emis în luna septembrie 2018, când Primăria Constanţa a autorizat documentaţia necesară pentru emiterea autorizaţiei de construire pentru lucrările aferente obiectivului de investiţii „Îmbunătăţirea mediului urban în zona Coiciu – Casa de Cultură” şi pentru lucrările necesare în vederea organizării execuţiei lucrărilor. Ulterior, a fost atribuit un contract pentru realizarea studiului de fezabilitate, însă nu s-a ajuns, deocamdată, la solicitarea autorizaţiei de construcţie. Comisia tehnică de urbanism şi amenajarea teritoriului a solicitat analizarea documentaţiei, în cadrul şedinţei de joi, 17 martie, astfel încât să se treacă la pasul următor, pentru autorizaţia de construcţie.



Proiectul, aprobat iniţial

Din păcate, varianta propusă de firma care a realizat studiul de fezabilitate a fost respinsă de către membrii comisiei, ceea ce va întârzia şi mai mult lucrările. Reprezentantul firmei care realizează studiul de fezabilitate a precizat că soluţiile au fost deja aprobate de către primărie (n.r. - în timpul administraţiei anterioare). „Este, de fapt, un proiect anterior, aprobat la fază de SF de către primărie, acum se face o actualizare a acestuia. Noi practic nu am modificat nimic din aspectul şi conceptul iniţial al proiectului avizat, tocmai pentru că a fost acceptat aşa de primărie în formatul respectiv. Este vorba despre o soluţie de desfacere completă a platformelor, aleilor pietonale, ziduri de sprijiniri, rampe şi realizarea unui spaţiu verde amplu, pe care l-am preluat în propunerea noastră. Restul spaţiului liber, care devine spaţiu verde, se amenajează ca nişte mici movile de pământ, zone de loisir. S-a dorit înverzirea excesivă a acestui spaţiu. În momentul de faţă avem 11.000 mp de spaţii verzi, la finalul proiectului vom avea 18.000 mp de spaţii verzi”, a explicat Adrian Dinu, reprezentantul firmei care a realizat proiectul.



Fără alei către monument

Varianta propusă a fost însă combătută de membrii comisiei de urbanism, care i-au cerut lui Adrian Dinu să refacă întreg proiectul. „Aveţi o soluţie pe care o considerăm nefuncţională. Nu sunt accesuri perimetrale, înţelegem că vrem spaţiu verde mai mare, dar accesurile nu sunt corelate”, au subliniat membrii comisiei. Practic, soluţia firmei de arhitectură era ca toată platforma din parc să fie transformată în spaţiu verde, dar nu au fost prevăzute alei care să îl traverseze. „La monument se fac aniversări periodice, depuneri de coroane, dacă va fi spaţiu verde nu se va putea ajunge. Şi omul care vrea să vadă monumentul de mai aproape nu va avea nicio alee ca să ajungă la ea. Gândiţi-vă că monumentul din mijlocul parcului de la Casa de Cultură este o piesă principală şi trebuie tratată ca atare”, a atras atenţia arhitectul Radu Cornescu.




Deocamdată, nu a fost precizat un nou termen pentru refacerea proiectului, să sperăm că nu va trebui să mai aşteptăm alţi doi ani pentru a vedea o nouă soluţie arhitecturală şi să înceapă, în sfârşit, lucrările de refacere a parcului de la Casa de Cultură.



Comentează știrea

Dorel
21 martie
BISERICI

Dărâmați cele 2 biserici din parc. Cei care au dat autorizație pentru construirea celor 2 biserici în parc să fie judecați și pedepsiți. O să ajungem cu câte o biserică lângă fiecare bloc. Sunt prea mulți pochi și au nevoie de biserici ? La noi ca la nebuni. Sat fără câini. De ce nu s-a făcut în parc o școală sau o grădiniță ?

Pagina a fost generata in 0.2739 secunde