Sănătatea copiilor, ameninţată de o hepatită misterioasă. Care este situația în județul Constanța

1136
La acest moment, 14 țări au înregistrat cazuri de hepatită misterioasă, iar România se află printre ele. Din fericire, până acum au fost semnalate doar 200 de cazuri în întreaga lume, ceea ce presupune că gradul de contagiozitate de la o persoană la alta nu este atât de ridicat faţă de alte tipuri de hepatită. La noi în țară, în Capitală sunt internați deja trei copii, toți suspecți de această boală.

De câteva zile, sănătatea populației este amenințată, din nou, de o boală, dar nu de o mutație a Covidului, cu care ne-am obișnuit deja, ci de o formă neobișnuită de hepatită, despre care specialiștii nu au aflat încă ce anume o declanșează și care este frecvent întâlnită, în special, în rândul copiilor. Întrucât nu se cunoaște originea acestei hepatite, medicii nu pot stabili ce anume provoacă această afecțiune și nici cum să o trateze corespunzător. În urmă cu câteva zile, o fetiță de cinci ani din București a fost internată în spital, ea fiind primul caz din România care se încadrează în simptomele din definiția de caz stabilită de Organizația Mondială a Sănătății. În cursul zilei de joi, 28 aprilie, au apărut încă două cazuri suspecte de hepatita de origine necunoscută în România: un bebeluș în vârstă de opt luni și un copil de zece ani. În prezent, ambii sunt în îngrijire medicală și se așteaptă ultimele rezultate ale analizelor pentru a se vedea dacă există o cauză identificabilă a bolii sau nu, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Potrivit specialiștilor, până în prezent, majoritatea celor afectați au fost copii cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani. Din nefericire, un micuț a decedat, iar 17 dintre bolnavi au avut nevoie de transplant de ficat. Ce spun specialiştii din sănătate? De regulă, precizează medicii, virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută, cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri.



Boala poate fi prevenită dacă sunt respectate regulile de igienă


Dr. Sergiu Tașinschi, de la Spitalul Municipal Mangalia a precizat, că, de obicei, hepatitele pot fi prevenite dacă sunt respectate regulile de igienă. „Nu trebuie să intrăm în panică! Respectarea unor reguli simple ne-ar permite să ducem o viaţă relativ normală”, a subliniat acesta. De exemplu, așa cum, pe timpul pandemiei, restricțiile impuse au vizat purtarea obligatorie a măștii și oamenii s-au dezinfectat foarte des pe mâini, cam același lucru ar trebui să facă și acum, să își spele des mâinile, pentru că, nefăcând acest lucru, se creează o portiță perfectă pentru transmiterea unor patogeni care circulă în natură pe cale fecal-orală.

Mai mult decât atât, din cauza mâinilor murdare se contaminează și alimentele, şi, se știe, cei mici nu merg la baie prea des, ca să se spele pe mânuţe din proprie inițiativă. În caz contrar, hepatita le poate afecta ficatul, acest organ vital care procesează nutrienții, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Practic, atunci când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția acestuia poate fi afectată.

De cele mai multe ori, a subliniat medicul constănţean, hepatita este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus răspândit de la persoană la persoană, care poate provoca o serie de boli ușoare până la afecțiuni mult mai severe.

În ultimele zile, cadrele medicale au constatat că simptomele iniţiale ale bolii sunt, de fapt, asemănătoare unei viroze obişnuite și că pot fi asociate ușor cu infecţiile respiratorii, la fel ca infecţiile gastrointestinale. Ca urmare, părinţii trebuie să fie atenţi, spun medicii, dacă cei mici încep să fie extrem de obosiţi, pielea capătă o nuanţă gălbuie, scaunele sunt moi sau copilul începe să se scarpine obsesiv. Ca simptome, mai pot apărea inclusiv sângerări ori stări de ameţeală.

Partea bună este că în judeţul Constanța nu avem, încă, astfel de cazuri. „Deocamdată, nu există nici o suspiciune în județul Constanța. În mod normal, acestea ar ajunge la noi, dar spitalul este închis. Între timp, cazurile de boli infecțioase la copii ajung la Spitalul «Armonia», unde au fost detaşate două colege şi unde există cinci paturi rezervate pentru cei mici. Oricum, fiind o hepatită de etiologie neprecizată, nu se ştie calea de transmitere. De exemplu, hepatita de tip A şi cea de tip B au cale de transmitere digestivă. Noi mai spunem că este boala mâinilor murdare, iar celelalte tipuri sunt cu transmitere parenterală şi sexuală. Desigur, există nişte suspiciuni că ar fi declanşate de adenovirus şi că, pe lângă manifestările respiratorii sau digestive, pot da şi o hepatocitoliză, dar nu este nimic confirmat”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Claudia Cambrea, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4372 secunde