Evaluarea pacienţilor cu COVID, la Spitalul de Infecţioase. "Este greşit să stăm acasă, fără tratament!"

568

Articole de la același autor

Chiar dacă numărul cazurilor îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, iar răspândirea a fost încetinită, cadrele medicale din Constanţa sunt în continuare în alertă. Acestea ne recomandă să purtăm în continuare masca de protecţie şi să ne testăm chiar de la primele semne de boală.

Începând de miercuri, 13 aprilie, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Constanţa a devenit funcțional centrul de evaluare pentru pacienții depistați pozitivi cu virusul SARS-COV2. Acesta se adresează atât adulților, cât și copiilor. „Nu este necesar un bilet de trimitere de la medic specialist sau de la medicul de familie. Adresabilitatea este atât adulţilor, cât şi copiilor. Dintre adulţi, un beneficiu mai mare al evaluării poate că îl au pacienţii vârstnici, cu comorbidităţi asociate, dar, bineînţeles că evaluarea se adresează oricărui bolnav cu COVID-19”, explică dr. Ana Maria Iancu, din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa.



Pacientul trebuie să fie deja diagnosticat şi validat în sistemul corona forms. Aici nu se va face testare pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, ci doar vor fi consultaţi pacienţii depistaţi pozitivi. Evaluarea constă în efectuarea unor analize de sânge, iar, în cazul pacienţilor care primesc indicaţia pentru evaluare imagistică, se poate face radiografie pulmonară sau computer tomograf. „În baza rezultatelor, dacă există recomandarea de tratament, se eliberează din cadrul centrului medicaţia antivirală specifică. Beneficiul acestei medicaţii este maximal în primele cinci zile de boală, de aceea adresabilitatea trebuie să fie în acest interval de timp, şi reduce din simptomatologie, cât şi contagiozitatea pe care bolnavii cu SARS-CoV-2 o pot avea”, mai adaugă medicul specialist.



Analize de sânge şi radiografie

Programul de funcţionare al centrului este de luni până vineri, între orele 8.00 – 14.00, iar evaluarea este realizată de către medici infecţionişti care în ultimii doi ani au fost implicaţi în tratarea acestei patologii. Medicii infecționiști mai atrag atenția că pacienții să nu stea acasă în cazul în care prezintă simptome grave și să se prezinte pentru evaluare, astfel încât să primească tratamentul adecvat în cel mai scurt timp.



„Ideea este că trebuie să ne prezentăm înainte de agravarea simptomatologiei. Este greşit să stăm acasă câteva zile, izolarea fiind recomandată cinci zile, să vedem ce se întâmplă şi în a cincea zi să venim să cerem sau să luăm medicaţie, pentru că şi medicaţia este mai eficientă atunci când se administrează din timp. Ideea este de a reduce şi simptomatologia, adică şi perioada de boală, şi contagiozitatea, pentru a nu transmite virusul altor persoane”, a mai spus dr. Ana Maria Iancu.

Centrul este dotat cu patru paturi, unde pacienţii pot rămâne pentru scurt timp, pentru recoltarea analizelor. Aceştia nu vor rămâne internaţi, ci doar vor fi evaluaţi prin spitalizare de zi. Numai în cazul în care unul dintre pacienţi primeşte indicaţie de spitalizare, acesta va fi transferat la una dintre unităţile sanitare unde sunt trataţi cei cu COVID-19.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7761 secunde