Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa rămâne cu lacătul pe ușă! De ce nu se deschide?

2498
1

Articole de la același autor

Luna aceasta, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma că în scurt timp, undeva la începutul lunii martie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa ar trebui să îşi redeschidă porţile, după incendiul devastator care i-a pus lacăt pe uşi în luna octombrie 2021 şi a ucis şapte suflete nevinovate. Va redeveni funcțională unitatea sanitară? Vor putea fi internați în spital bolnavii?

Anunțul că spitalul își va relua activitatea a fost făcut de curând, la redeschiderea primului tronson din pavilionul 5 al Institutului „Matei Balș”, şi acesta afectat de incendiul din urmă cu aproximativ un an. Cu această ocazie, Rafila a precizat că la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța lucrurile au progresat, în sensul că a fost deschis, între timp, şi un centru de evaluare, cel din Medeea, urmând ca în luna martie spitalul să fie redat circuitului spitalicesc public. Ce se întâmplă, însă, în aceste zile, la Constanţa? Se vor putea adresa constănțenii unității sanitare din luna lui Mărțișor sau vor fi nevoiți să se îndrepte spre alte spitale, așa cum au tot făcut-o în ultimele șase luni? De lucrat, se lucrează, susține conducerea unității medicale, dar, deocamdată, nu se poate avansa o dată sigură la care personalul se va întoarce la locul de muncă sau bolnavii li se pot adresa. De ce?

Directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, dr. Claudia Cambrea, spune că nu știe când vor deschide, pentru că totul depinde de niște materiale, care trebuie să le vină și nu știu când le vor primi. În plus, marți, 1 martie vor avea și o ședință, cu mai multe persoane implicate și probabil că atunci vor afla mai multe despre acest eveniment atât de așteptat pentru toată lumea. Din păcate, ce îi ţine în loc este instalaţia electrică. „Proiectul pentru instalația electrică este gata, depus la ISU Dobrogea, dar ne lipsesc niște caneluri antimicrobiene care vin foarte greu, care nu se găsesc în stoc şi se aduc numai pe comenzi speciale. Ele se folosesc numai în spitale, iar fără ele chiar nu se poate, în saloanele bolnavilor sunt esențiale. Ce ne trebuie nouă sunt niște caneluri care rezistă la foc și sunt și antibacteriene, luate tocmai din Franța. În momentul în care vin, ni s-a spus că într-o săptămână este gata un etaj. Totuşi, nu pot avansa nici un termen, pentru că acesta nu depinde de mine”, a declarat directorul, pentru „Cuget liber”.

Aşadar, până la redeschiderea parţială a spitalului, pentru că despre asta este vorba, şi nicidecum o deschidere totală, persoanele cu probleme de sănătate sunt sfătuite să se adreseze, în continuare, altor spitale. Tot până atunci personalul medical rămâne detașat. „O parte dintre colegii noştri își desfășoară acum activitatea la centrul de evaluare din cartierul Medeea. Avem solicitări de personal şi la Urgență, la Spitalul Judeţean, dar şi Ambulanță. În total, avem aproximativ 120 de persoane detașate”, a subliniat medicul.

Cert este că atunci când se va deschide, unitatea va acorda îngrijiri medicale bolnavilor cu afecțiuni infecțioase, inclusiv Covid. Deci, practic, doctorii reiau toată patologia, doar că într-un spațiu restrâns. Problema este că secțiile, în loc să aibă 50 de paturi, vor avea în jur de 25. Între timp, oamenii pot fi tratați și la Spitalul Militar, unde există o secţie de boli infecţioase.



Comentează știrea

fani
28 februarie 2022
solutii

De ce nu este inchis criminalul care a facut posibil sa moara arsi 12 oameni ? Imediat ar fi fost deschis si Spitalul ....

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5681 secunde