Sondaj: Șoferii români se tem să nu provoace accidente rutiere

228
Sondaj: Șoferii români se tem să nu provoace accidente rutiere - sondaj-soferi-1687248523.jpg
În România, 7 din 10 șoferi consideră că ar putea produce accidente rutiere. De asemenea, 3 din 10 conducători auto spun că o coliziune minoră în trafic nu poate provoca răni grave, iar 1 șofer din 2 crede că vremea nefavorabilă generează cele mai multe accidente rutiere.

Sunt datele pe care le-a obținut un sondaj realizat în pregătirea ediției a VIII – a a campaniei naționale de siguranță și prevenție rutieră „FII TREAZ LA VOLAN!”, la care au participat 4.788 de respondenți.

Multe convingeri eronate ale șoferilor din România pot avea urmări grave și un impact semnificativ asupra siguranței rutiere. Din acest motiv, se nasc și comportamente inadecvate care conduc la creșterea riscului unui accident rutier. Astfel, rezultatele sondajului „Evaluarea riscului rutier” demonstrează că şoferii români fie tind să creadă în mituri false, fie sunt relativ conştienţi că acestea sunt false, dar au, totuși, un comportament riscant în trafic.

În acest context, proiectul FII TREAZ LA VOLAN!, desfăşurat de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA) pentru al optulea an consecutiv, analizează cele mai comune şi mai periculoase mituri din trafic. Principalul obiectiv al proiectului este să combată existenţa acestora şi să crească gradul de siguranţă şi educaţie rutiere, conducând, indirect, la reducerea numărului de accidente. Cele mai multe accidente rutiere nu au loc pe vreme rea, deşi 1 şofer român din 2 crede acest lucru.

De asemenea, rugaţi să evalueze afirmaţia că vremea nefavorabilă provoacă cele mai multe accidente, aproape 51% dintre respondenți au declarat că este adevărată. 23,42% consideră că afirmația este total adevărată și 27,34%, că e mai degrabă adevărată. În același timp, peste 37% nu o consideră nici adevărată, nici falsă.

Datele statistice, publicate de Inspectoratul General al Poliției Române arată că, de fapt, majoritatea accidentelor rutiere au loc în condiţii meteo normale. De exemplu, peste 88% dintre accidentele rutiere grave produse în anul 2021 au avut loc în condiţii meteo normale, situaţie similară cu 2020, se arată în Buletinul Siguranţei Rutiere - Raport Anual 2021, „factorul meteorologic nereflectându-se în mod explicit în numărul accidentelor rutiere grave produse”. Dincolo de faptul că, per total, zilele în care condiţiile meteo sunt normale sunt mai multe decât cele cu fenomene meteo nefavorabile, o altă explicaţie a acestei situaţii este dată de faptul că şoferii sunt conştienţi că ploaia, zăpada, ceaţa, şi nu numai, cresc riscul unui accident rutier, ceea ce îi face mai prudenţi. Mai mult, de obicei astfel de condiţii meteo sunt însoţite, în mod repetat, de avertizări ale autorităţilor, în timp ce, în condiţii normale de vreme, şoferii pot deveni uşor neatenţi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5296 secunde