Spitalul Modular din zona stadionului Portul, cu lacătul pe uşi! "Se află în conservare"

1294

Articole de la același autor

Numărul bolnavilor de Covid-19 s-a menţinut constant în ultima perioadă. De exemplu, numai în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.765 cazuri noi de persoane infectate cu Sars-CoV-2, 1.472 din cazurile noi aparţinând unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de trei luni după prima infectare.





În acest context, unităţile sanitare din judeţul Constanţa trebuie să ia noi măsuri, în eventualitatea în care vom avea parte de o creştere însemnată a bolnavilor cu Covid. Potrivit informaţiilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, la acest moment, avem 397 de paturi dedicate persoanelor pozitive, din care 99 sunt deja ocupate. În ceea ce priveşte incidenţa, aceasta este de 8,9 la mia de locuitori în municipiul Constanţa şi 6,45 pe judeţ. În cazul în care cazurile de Covid vor creşte, iar spitalele se vor afla în incapacitatea de a mai primi pacienţi, se va apela, ca şi până acum, la Sistemul Modular Medical de Izolare şi Tratament (SMMIT).

Aflat pe bulevardul 1 Mai, în zona stadionului Portul, Sistemul Modular Medical de Izolare şi Tratament (SMMIT) funcţionează ca secţie externă a Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanţa şi a devenit operaţional în luna septembrie 2020, pentru a prelua cazuri uşoare şi medii de infectare cu noul coronavirus. De atunci, unitatea sanitară a preluat mai multe „valuri” de bolnavi, medicii lucrând cot la cot, uneori, cu ceilalţi specialişti din spitalele Covid.

În prezent, însă, acesta are lacătul pus pe uşi. Potrivit directorului Spitalului Militar, lt. col. Ovidiu Preda, sistemul modular se află în conservare. „Aşteptăm decizia Ministerului Apărării Naţionale pentru a-l reactiva. Când primim documentul respectiv, în termen de 72 de ore îl redeschidem. Între timp, bolnavii cu Sars-Cov-2 sunt internaţi la Spitalul Militar. La acest moment, avem internaţi patru pacienţi”, ne-a declarat managerul.



Reamintim că la SMMIT sunt 168 de paturi, inclusiv paturi de Terapie Intensivă. Întreaga unitate a fost proiectată de la zero şi racordată la toate utilităţile necesare, desigur, incluzând instalaţie de oxigen. Referitor la secţia ATI, aceasta include doar o terapie intensivă de urgenţă, aparatura fiind de transport, astfel încât un pacient care dintr-un motiv sau altul se degradează subit să poată primi primul ajutor. De asemenea, în momentul în care modularul se va redeschide, bolnavii care vor fi internaţi aici pot fi intubaţi, ţinuţi pe ventilator până când se găseşte un loc într-unul din spitalele dotate corespunzător pentru un pacient grav.

Referitor la personalul care îşi desfăşoară activitatea în cadrul modularului, cei care vor deservi, efectiv, SMMIT-ul, aici cadrele medicale au fost desemnate în funcţie de gradul de ocupare al spitalului.



Până acum, cei care s-au prezentat aici ca pacienţi suspecţi au efectuat testul Covid, iar dacă au fost declaraţi pozitivi au beneficiat de evaluare, din punct de vedere radiologic, biologic şi clinic. În funcţie de forma de boală pe care au manifestat-o bolnavii, ei au fost direcţionaţi către celelalte spitale de linia întâi şi linia a doua, respectiv cazurile dificile au mers la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, cazurile mai uşoare au ajuns la Palazu Mare sau Mangalia, iar cazurile ce au prezentat comorbităţi importante, la Medgidia. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6509 secunde