Vai de dinţii noştri! Stomatologi reclamaţi pentru deficienţe ale actelor medicale

1342

Articole de la același autor

An de an, sute de pacienţi îşi reclamă medicii stomatologi pentru tratamentele efectuate de către aceştia, cu care au avut probleme într-un timp foarte scurt sau au sesizat calitatea lucrărilor, motiv pentru care au solicitat refacerea acestora, doar că doctorii i-au refuzat. Aşa se face că zeci de cabinete, din întreaga ţară, au fost reclamate, pacienţii susţinând că lucrările realizate au fost de proastă calitate.

În general, oamenii sunt mulţumiţi de lucrările dentare efectuate, dar există şi situaţii în care aceştia se plâng de calitatea îndoielnică a serviciilor prestate de medicii stomatologi. Şi în judeţul Constanţa, ca de altfel în toată România, se găsesc astfel de persoane care se vaită şi de durere, dar şi de calitatea lucrărilor, care le-au căzut sau au fost realizate din materiale de proastă calitate. În general, a declarat preşedintele Comisiei de etică și disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi Constanța (CMSCT), conf. univ. dr. Cristina Bartok-Nicolae, pe plan local, sesizările vizează aspecte financiare, deficiențe ale actelor medicale furnizate de către un medic stomatolog, precum și alte nemulțumiri care nu intră în competența de soluționare a comisiilor de disciplină. Medicii împotriva cărora au fost formulate sesizările își desfășoară activitatea în clinici dentare și în cabinetele mici, de cartier.



Tocmai de aceea, ea susţine că va avea în vedere, pe viitor, respectarea tuturor prevederilor legale din acest domeniu de activitate. De exemplu, în mandatul anterior, începând cu data de 25 mai 2021 și până la finalul acestuia, când a avut calitatea de președinte al Comisiei de disciplină a Colegiului Teritorial Constanța, nu au existat dosare rămase nesoluționate, iar în prezent sunt soluționate toate cauzele ce s-au aflat pe rolul comisiei de disciplină.

Medicii riscă amenzi de la 500 lei la 5.000 lei

„În perioada 2021 - 2024, Comisia de Disciplină s-a întrunit conform calendarului de desfășurare a ședințelor, a analizat și a adoptat următoarele decizii: în urmă cu trei ani au fost aplicate următoarele sancțiuni disciplinare - mustrare (patru cauze) și avertisment (o cauză), stingerea acțiunii disciplinare, fapta nefiind o abatere disciplinară (11 cauze). În alte două cauze nu s-a dat curs plângerii formulate, deoarece nu au fost respectate prevederile legale referitoare la condițiile de valabilitate impuse unei plângeri, în patru cauze nu s-a dat curs plângerii formulate, deoarece fapta în cauză nu a fost de competența comisiei de disciplină a CMSR (Colegiul Medicilor Stomatologi din România) și nici a CMSCT. Dintre acestea, două decizii au fost contestate de către petent și au fost trimise la Comisia Superioară de Disciplină. În anul 2022, s-a hotărât stingerea acțiunii disciplinare (o cauză), ca urmare a reluării procedurii disciplinare, a fost aplicată sancțiunea disciplinară vot de blam (sancţiune prin care o colectivitate îşi manifestă prin vot dezaprobarea faţă de o anumită acţiune). În două cauze nu s-a dat curs plângerii formulate, deoarece nu au fost respectate prevederile legale referitoare la condițiile de valabilitate impuse unei plângeri, iar în alte două cauze nu s-a dat curs plângerii formulate, deoarece fapta în cauză nu a fost de competența comisiei de disciplină a colegiului. Decizia de aplicare a sancțiunii disciplinare vot de blam a fost contestată de către petentă, la comisia superioară de disciplină, iar în urma reluării procedurii, aceasta a dispus aplicarea sancțiunii - interdicția de a exercita profesia ori anumite activități medico-dentare pe o perioadă de trei luni. În anul 2023, s-a hotărât stingerea acțiunii disciplinare (două cauze) și nu s-a dat curs plângerii formulate, deoarece nu au fost respectate prevederile legale referitoare la condițiile de valabilitate impuse unei plângeri (şase cauze), a declarat Cristina Bartok-Nicolae, pentru „Cuget Liber”.



Ce sancțiuni pot fi aplicate

Ea a precizat că în anul 2024, până la finalul mandatului anterior, pentru o cauză, Comisia de disciplină a Colegiului Teritorial Constanța a considerat că fapta nu constituie abatere disciplinară, iar pentru o altă cauză s-a aplicat sancțiunea de mustrare.

Mai trebuie precizat că, în raport cu prevederile legale, comisiile de disciplină constituite la nivelul CMSR au exclusiv prerogative în materia răspunderii disciplinare a medicilor stomatologi și nu se pot pronunța asupra deficiențelor actelor medicale furnizate de către un medic stomatolog. De asemenea, CMSR nu poate interveni în politica de prețuri a cabinetelor, deoarece nu intră în competența de soluționare a comisiilor de disciplină, constituite la nivelul organismului profesional. Precizăm că sancțiunile pe care comisia de disciplină le poate aplica sunt: mustrare; avertisment; vot de blam; amendă de la 500 lei la 5.000 lei. Mai mult decât atât, neachitarea în termen de 30 de zile duce la suspendarea exercitării profesiei de medic stomatolog, până la achitarea amenzii. Până acum, însă, în judeţul Constanţa, nu au existat cazuri în care să se dispună retragerea calității de membru al CMSR.

În concluzie, comisia de disciplină din Constanţa apreciază ca necesare ameliorarea relațiilor de comunicare, atât intercolegiale, cât și dintre medici și pacienți, dar și respectarea prevederilor legale privind prevenirea situaţiilor de abatere disciplinară. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4932 secunde