Blinken vede o oportunitate ''extraordinară'' pentru Israel de a-şi normaliza relaţiile cu ţările vecine

1479
Blinken vede o oportunitate ''extraordinară'' pentru Israel de a-şi normaliza relaţiile cu ţările vecine - 20240217t132625z1117336900rc2d46-1708195000.jpg

Articole de la același autor

Există o "oportunitate extraordinară" în următoarele luni pentru Israel de a-şi normaliza relaţiile cu ţările vecine arabe, a declarat sâmbătă secretarul de stat american Antony Blinken, subliniind totodată necesitatea creării unui stat palestinian, potrivit Reuters.


"Există o oportunitate extraordinară pentru Israel în lunile următoare pentru a pune capăt o dată pentru totdeauna acestui ciclu" al violenţei, a apreciat Blinken în cadrul Conferinţei de securitate de la Munchen, în Germania.


"Practic, toate ţările arabe vor acum să integreze Israelul în regiune, să-şi normalizeze relaţiile, dacă aceasta nu este deja făcut, să ofere asigurări de securitate şi angajamente pentru ca Israelul să se simtă mai sigur".


Aceste afirmaţii intervin în timp ce Israelul a anunţat un atac iminent asupra Rafah, oraşul cel mai sudic din Fâşia Gaza pentru a-i vâna pe combatanţii Hamas, în pofida afluxului masiv de populaţie civilă în zonă.


Israelul a jurat să distrugă gruparea islamistă palestiniană, dar nu evocă deschis viitorul Fâşiei Gaza după război.


Şeful diplomaţiei americane a declarat că există eforturi reale conduse de ţările arabe pentru a revitaliza Autoritatea Palestiniană, astfel încât aceasta să poată fi mai eficientă în reprezentarea palestinienilor.


"Şi există, de asemenea, cred că imperativul, care este mai urgent ca niciodată, de a se trece la crearea unui stat palestinian care să asigure şi securitatea Israelului", a adăugat el.


SUA şi-au intensificat eforturile, împreună cu Qatarul şi Egiptul, pentru a încerca să obţină o încetare a focului într-un război care durează din luna octombrie, care să permită eliberarea ostaticilor israelieni încă deţinuţi în Gaza şi să asigure transportarea unui ajutor umanitar mai substanţial în enclava palestiniană.


Antony Blinken a avut convorbiri la Munchen cu preşedintele israelian Isaac Herzog. "Cred că există oportunităţi, ele trebuie studiate în profunzime", a declarat acesta din urmă.


"Totuşi, înaintea oricărui lucru, securitatea Israelului trebuie prezervată. Şi pentru aceasta, trebuie să ne terminăm munca de subminare şi eradicare a infrastructurilor de bază ale Hamas",a adăugat el.


Arabia Saudită a amintit la începutul lunii că ea nu va avea "relaţii diplomatice cu Israelul" până când un stat palestinian nu va fi recunoscut în frontierele din 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală, şi cât timp "agresiunea" în Gaza va continua.


Regatul saudit, gardian al celor mai sfinte locuri ale Islamului, nu a aderat la acordurile de la Abraham din 2020, negociate de SUA, care au permis vecinilor săi- Bahrein, Emiratele Arabe Unite şi Maroc- să stabilească legături oficiale cu Israelul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9195 secunde