Ediţia de anul acesta a Turului României la ciclism, anulată! "Suntem într-un context nefavorabil"

252
Ediţia de anul acesta a Turului României la ciclism, anulată!

Articole de la același autor

Veste tristă pentru iubitorii sportului cu pedale: ediţia din acest an a Turului României a fost reprogramată pentru 2024, a anunţat Federaţia Română de Ciclism (FRC). Ca o palidă consolare, fiind caz de forţă majoră, va fi evitată o sancţiune din partea forului internaţional de specialitate.

„Din motive independente de organizatori şi parteneri, Consiliul de administraţie al Federaţiei Române de Ciclism a decis amânarea ediţiei din acest an şi reluarea competiţiei în 2024.

Din dorinţa de a duce mai departe tradiţia Turului României şi de a îi asigura o continuitate firească, am amânat această decizie până în ultimul moment posibil, timp în care au fost întreprinse numeroase eforturi de rezolvare a situaţiei. Cu toate acestea, perioada scurtă rămasă până la noua dată de începere a evenimentului ne pune în imposibilitatea de a continua demersurile de organizare şi contractare a furnizorilor necesari în timp util”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, 28 septembrie, de Federaţia Română de Ciclism.

Pe 23 august, Federaţia Română de Ciclism anunţat că Turul României, care urma să se desfăşoare între 4 şi 10 septembrie, a fost reprogramat pentru perioada 18-22 octombrie. Cursa urma să se deruleze pe un traseu de peste 900 km, cu startul la Suceava şi care traversa oraşele Piatra Neamţ, Focşani, Tulcea şi Călăraşi, marea finală urmând a avea loc la Bucureşti.

Alături de sponsorul principal şi de Agenţia Naţională pentru Sport (ANS), preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Cătălin Sprînceană, a încercat până în ultimul moment să salveze organizarea competiţiei din acest an, dar demersurile nu au avut succes.

„Am avut nişte zile cumplite şi am în continuare, am încercat să salvez Turul României pe ultima sută de metri. Amânarea Turului din septembrie pentru octombrie este cred unul dintre cele mai bune exemple. Nu ne-am dorit să abandonăm acest proiect de suflet. Am făcut toţi eforturi, Federaţia Română de Ciclism, sponsorul principal, ANS, dar suntem într-un context nefavorabil şi asta e situaţia. În vară puteam să spunem că nu facem Turul, să ne focusăm pe ediţia de anul viitor şi pe alte proiecte pe care le are federaţia. Am refuzat acest lucru cu convingerea că situaţiile astea se vor se vor debloca şi iată că am ajuns în aceeaşi situaţie”, a explicat Sprînceană.

Pe 5 iulie, preşedinta ANS, Elisabeta Lipă, a spus, într-o conferinţă de presă, că a aprobat suma de 2,5 milioane lei pentru susţinerea organizării Turului României 2023. Această sumă nu a mai ajuns însă în contul ANS şi nici la FRC, care a fost nevoită să anuleze evenimentul reprogramat pentru perioada 18-22 octombrie.

Caz de forţă majoră

Ca o palidă consolare, Federaţia Română de Ciclism nu va fi sancţionată de la Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI).

„Este un caz de forţă majoră. Când am cerut amânarea Turului României nu am primit nicio sancţiune. I-am notificat că nu mai organizăm Turul. Noi suntem într-o relaţie de parteneriat cu UCI, lucrăm cu ei la o grămadă de proiecte şi ne cred pe bună dreptate, nu trebuie să le trimitem justificări”, a mai spus Cătălin Sprînceană.

Acesta a fost ales preşedinte al FRC la Adunarea Generală din 28 aprilie. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4384 secunde